Učte se digitální hrou | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Učte se digitální hrou

Do rubriky Kultura napsala Dominika Hromková (Pátek,  8. listopad 2013)

Každá počítačová hra má v sobě určitý vzdělávací potenciál, i když se to na první pohled nezdá. Díky tomu by se hry mohly stát součástí každodenní výuky na školách. Přesně o tomhle budou debatovat 15. listopadu odborníci na počítačové hry, mezi nimiž jsou i doktorandi nebo absolventi naší fakulty.

Neformální večerní setkání na téma digitální hry a vzdělávání ve stylu pecha kucha připravuje Institut veřejných služeb spolu s neziskovou organizací MU Game Studies. Přednášky začnou v sedm hodin večer ve Wannieck Gallery.

Už teď se zájemci o setkání můžou těšit na více než deset přednášejících. Jedním z nich je například tvůrce vzdělávací hry „Československo 38–89“ Vít Šisler. Právě Šislerova hra má žákům středních škol pomoci snadněji se naučit dějepisnou látku týkající se historie republiky.

„Digitální hry mají v sobě velký vzdělávací potenciál. Téměř v každé hře je obsažen nějaký prvek, který nás učí novým věcem, aniž bychom si to uvědomovali. Hraním se zároveň bavíme i učíme, a pokud nás něco baví, lépe si to zapamatujeme. V současné době se míra vzdělávacího potenciálu výukových her teprve testuje, ale už nyní je velká pravděpodobnost, že se v budoucnu stanou počítačové hry součástí školní výuky,“ uvedl organizátor David Šmehlík.

S prezentací vystoupí také doktorandi či absolventi naší fakulty. Jan Miškov bude přednášet o týmových hrách v e-learningu. Tomáš Bártek spolu se Zdeňkem Záhorou představí iniciativu Game Studies. Hana Lísalová přiblíží e-learning pro zdravotní sestry.

Žádné zdlouhavé přednášky

David Šmehlík se rozhodl událost pojmout ve stylu pecha kucha. To znamená, že přednášející budou mít připravenou prezentaci čítající dvacet slajdů. Na každou prezentaci pak dostanou šest minut a čtyřicet sekund, tedy dvacet sekund na každý obrázek.

„Tento formát jsem zvolil, protože mi přijde nejzábavnější a nejefektivnější. Nechtěl jsem zdlouhavé přednášky, při kterých divák po čase ztratí pozornost. Inspirací pro mě byly Pecha Kucha Nights konající se v Domě umění,“ vysvětlil student knihovnictví a informačních studií David Šmehlík.

blog comments powered by Disqus