Jdi pracovat a AEGEE-Brno: další možnost studentů rozšířit si obzory | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Jdi pracovat a AEGEE-Brno: další možnost studentů rozšířit si obzory

Do rubriky Ostatní napsala Anna Jančevová (Středa,  6. listopad 2013)

Hledáte práci a nevíte, jak při pohovoru zaujmout? Nebo chcete vycestovat na zahraniční stáž, ale nevíte kam a jak to probíhá? Pak vám tyto organizace možná pomohou uskutečnit váš sen.

Jdi pracovat

Narůstající počet čerstvých absolventů, ale stále stejný počet pracovních míst. Právě tato situace inspirovala Petru Štorkovou, tehdy čerstvou absolventku Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, k založení internetového portálu jdipracovat.cz.

Už tři roky se mohou studenti na stránkách inspirovat, kde hledat stáže nebo jaké jsou nejčastější chyby při pohovoru. Redakci v současnosti tvoří tým patnácti lidí, kteří zastupují všech devět fakult Masarykovy univerzity. Čtenáři si tak mohou přečíst jak zkušenosti mladých žurnalistů z redakční stáže, tak i to, jaké je to stát se čerstvým lékařem.

Velmi oblíbenou rubrikou je také reality show. Jedna ze studentek momentálně píše o svých dojmech ze zahraniční stáže v Portugalsku. „Zde bychom klidně uvítali někoho z řad studentů, který by nám takovou zajímavou reality show připravil,“ dodává Štorková.

V současnosti se na Jdi pracovat rozjela poradna, kam se mohou studenti obracet s dotazy ohledně hledání práce. Na ty jim odpoví odborníci, se kterými redakce navázala spolupráci. Další novinkou je i samotné přidávání inzerátů nabízejících práci. „Jsme myslím na dobré cestě, protože jsme ale zatím nevyvinuli patřičné technické řešení, které by jen nekopírovalo inzertní servery s nabídkami práce, přišli jsme zatím s facebookovou alternativou,“ svěřuje se Štorková.

Na facebooku tak vzniklo osm skupin, rozdělených podle oborů, kde mohou studenti hledat nejrůznější pracovní nabídky. Jen hledání praxe na internetu vám ale vysněnou práci nezaručí. Praxi si je třeba hlavně vyzkoušet. „Nespoléhejte na to, že jen vzdělání vám někam otevře dveře, vždy musíte nabídnout něco navíc,“ uzavírá Štorková.

AEGEE-Brno

AEGEE-Brno je součástí celoevropské organizace se sídlem v Bruselu a její činnost v Brně byla znovuobnovena skupinkou studentů v roce 2007. Hlavním cílem této organizace je rozvíjet spolupráci mezi studenty a posilovat vzdělanost. Největším lákadlem AEGEE je možnost vycestovat na některou z takzvaných Letních univerzit.

Pro absolvování Letní univerzity je třeba vstoupit do AEGEE a zaplatit poplatek 500 korun. „Největší zájem o AEGEE je vždy v dubnu, kdy probíhá přihlašování na Letní univerzity. V tomto měsíci se stane novými členy AEGEE-Brno až kolem 40 zájemců,“ říká mluvčí AEGEE Michaela Martincová.

Studenti si mohou vybírat z nabídky až 209 nejrůznějších univerzit, ne vždy se ale jedná přímo o realizaci Letní univerzity. Ta trvá zpravidla dva až tři týdny, během kterých studenti poznávají zemi, seznamují se s ostatními studenty, ale hlavně si procvičují jazyk. To potvrzuje i Martina Tuhá, členka AEGEE-Brno, která v létě díky Letní univerzitě navštívila některá polská a slovenská města a poznala desítky nových lidí. „Díky nim jsem si nejen procvičila svoji angličtinu, ale také zažila nezapomenutelných čtrnáct dní plných zábavy, cestování, poznávání cizích kultur a skvělých zážitků,“ dodává.

Některé Letní univerzity jsou zaměřeny na vzdělávání, nejoblíbenější jsou však takzvané Travelling Summer Universities, jejichž náplní je poznávání nových míst a cestování. Účastníci během pobytu navštíví až čtyři různá místa. Délka trvání Letní univerzity je zpravidla 2 až 4 týdny. Cena Letních univerzit se potom pohybuje v rozmezí 1750–2250 korun za týden, a to v závislosti na náročnosti programu. V ceně ale není zahrnuta doprava na místo konání a některé doplňkové akce jako například ochutnávka vína, to už si studenti v případě zájmu hradí sami na místě.

Letní univerzity se z velké části daří financovat jen z účastnických poplatků. Mimo to se ovšem AEGEE-Brno snaží vyjednávat nejrůznější sponzorské dary a slevy. Že je v tomto ohledu úspěšná potvrzuje poslední sjednaný sponzorský dar od Dopravního podniku města Brna, který poskytl účastníkům Letní univerzity možnost volného pohybu po městě zdarma. „Odpadla nám tím poměrně velká část nákladů,“ vzpomíná Martincová.

blog comments powered by Disqus