Návštěvníci kina Scala zjistili, jak vzniklo logo a proč do sálu natékala voda | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Návštěvníci kina Scala zjistili, jak vzniklo logo a proč do sálu natékala voda

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Martina Pavelková (Středa, 13. listopad 2013)

Dveře univerzitního kina Scala bývají obvykle dopoledne zavřené, v pátek prvního listopadu je ale v promítacím sále živo už od brzkých ranních hodin. Do budovy proniká nejen ruch z centra města, ale i první návštěvníci.

Hned ve foyer dostává každý z příchozích leták s informacemi o Scale a pohlednici zachycující kino v dobách jeho největší slávy. Hlavní program dne otevřených dveří ale začíná v promítacím sále, kde diváci usazeni v pohodlných sedačkách poslouchají výklad zástupce univerzity. Nakonec si slovo bere i ředitel kina Radek Pernica. Řečníci mluví o technickém vybavení kina, historii i rekonstrukci budovy nebo o možnostech pořádání nejrůznějších kulturních a vzdělávacích akcí.

Mezi přednáškami jsou promítány zdravice Bolka Polívky a Pavla Lišky, kteří se radují ze znovuotevření Scaly. Kromě obou herců se na plátně objevuje i matematický nadšenec Skála předvádějící svou vášeň pro čísla a vzorce, ze kterých nakonec vytvoří logo kina. Sympatického matematika nejspíš brzy poznají všichni filmoví fanoušci, krátký spot bude totiž promítán před každou projekcí.

Za promítacím plátnem je schovaná studna

Pozvánky k prohlídce budovy využívají nejprve zástupci studijních oddělení. Ostatní návštěvníci zůstávají sedět v sále a nenechají se nalákat ani k nahlédnutí za promítací plátno, kde je ukrytá studna se dvěma čerpadly. Většina prostor kina je totiž v podzemí a promítací sál je níž než kanalizace. „V minulosti se občas stávalo, že čerpadlo přestalo pracovat a voda vytekla do sálu,“ vypráví prorektor Jiří Němec.

Poté, co se první skupina vrací z prohlídky, vydávají se prozkoumat zákulisí kina také ostatní. Pernica mluví o protipožární ochraně i o tom, jak budou využita některá dosud prázdná místa. Například prostory u východu na Jakubské náměstí budou sloužit k odpočinku unavených řečníků a předsálí zpestří informační bannery. Místní kavárna, vyzdobená filmovými plakáty československé produkce, by mohla v dohledné době sloužit jako alternativní promítací prostor.

„Kino asi není bezbariérové, že?“ ptá se jedna z návštěvnic. Ředitel kina její domněnku potvrzuje. Schody jsou pro Scalu dokonce natolik charakteristické, že se dostaly i do jejího loga. Krátká exkurze končí návštěvou balkónu.

Na závěr se diváci dočkají i projekce filmu Strach od režiséra Michala Krejčího. Snímek byl inspirován skutečným příběhem břeclavského mladíka, který si na počátku minulého roku vymyslel napadení skupinou Romů. Po dvacetiminutovém filmovém zážitku vyráží filmoví nadšenci zpátky do lehce mrazivého dne.

blog comments powered by Disqus