Multimediální den nabídl besedy i workshopy s úspěšnými novináři | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Multimediální den nabídl besedy i workshopy s úspěšnými novináři

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Kristýna Zemanová (Středa, 27. listopad 2013)

Na naší fakultě bylo v pátek 22. listopadu rušno. Atrium i posluchárny zaplnili studenti převážně středních škol, kteří přijeli na Multimediální den. Organizátoři pro ně přichystali kromě besed a workshopů také multimediální jarmark. Tady si zájemci mohli vyzkoušet, jak se „lámou“ neboli graficky upravují noviny, jaké je to stát před kamerou, nebo si jen popovídat o novinářské práci s profesionály.

Hned na úvod Multimediálního dne předali vedoucí katedry mediálních studií a žurnalistiky Rudolf Burgr a zástupce Syndikátu novinářů České republiky Michal Žák třem novinářům cenu Arnošta Heinricha. „Je to ocenění pro naše talentované a schopné absolventy, kteří prokázali schopnost vytvořit kvalitní texty,“ vysvětlil Burgr.

Praxe jako klíč k úspěchu

Na programu byla i beseda „Co mi dala žurnalistika“ se třemi absolventkami brněnské žurnalistiky Jitkou Fürst, Lucií Kavanovou a Zuzanou Šimůnkovou. Všechny mluvily o svých vlastních zkušenostech s praxí při studiu. „V průběhu studií jsem pracovala pro reklamní agenturu,“ vzpomínala současná ředitelka rádia Evropy 2 Jitka Fürst. Redaktorka týdeníku Respekt Lucie Kavanová se svěřila s tím, že už v prvním ročníku začala psát pro studentský časopis Halas a později externě spolupracovala s dalšími deníky a webovými portály. "Praxe je to klíčové, co pomůže studentům najít práci,“ doplnila Kavanová.

Význam praxí zdůraznil i Burgr. „Naši studenti chodí na tříměsíční odbornou praxi a z dotazníků, které vyplňují zástupci médií, vyplývá, že více než sedmdesát procent studentů dostává další nabídku na spolupráci.“

Komentátoři debatovali o nezávislosti médií

Velký úspěch měla u diváků i beseda „Moc komentátorů“, na kterou přijali pozvání například šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery, komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov nebo komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. Před zaplněnou aulou mluvili například o tom, nakolik jsou média ovlivněná svými vlastníky, zda mají pocit, že jako komentátoři působí na veřejné mínění, nebo jestli jsou jejich noviny názorově vyhraněné.

„Respekt samozřejmě má názor, neexistuje ale, že by byl komentátor nucen napsat něco proti své vůli,“ řekl Tabery. Názorovou orientaci Hospodářských novin přiznal i Honzejk. „Je to názor ekonomicky liberální a sociálně konzervativní, což vyplývá z podstaty listu,“ sdělil komentátor.

Debata „Sociální sítě, povolání snů?“ osvětlila návštěvníkům, co obnáší práce správce sociálních sítí. Povolání tiskových mluvčí v době Facebooku a Twitteru byla věnována beseda „100+1 odrůda tiskového mluvčího“. Po diskuzích následovaly workshopy zaměřené právě na psaní komentářů, práci tiskových mluvčích nebo datovou žurnalistiku.

Multimediální den hodnotili kladně jak pořadatelé, tak návštěvníci. „Přišlo přibližně 170 lidí, celá organizace proběhla hladce,“ pochvalovala si organizátorka Veronika Kovářová. Na akci dorazili středoškoláci, kteří se teprve rozhodují, jakou vysokou školu po maturitě zvolí. „Já bych vyzdvihl především besedu s komentátory,“ prozradil jeden z nich Václav Frak.

blog comments powered by Disqus