Studenti uctili památku svých předchůdců | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Studenti uctili památku svých předchůdců

Do rubriky Univerzita napsala Martina Pavelková (Sobota, 23. listopad 2013)

Zatímco obvykle v nedělní podvečer o kostel svatého Tomáše na Moravském náměstí málokdo zavadí pohledem, sedmnáctého listopadu bylo před vchodem více než rušno. V osmnáct hodin vyskočil Vojtěch Borek z organizace Masarykovi historici na blízkou kašnu a svým proslovem zahájil tradiční lampionový průvod. Průvod i letos pořádá Nadační fond studentů Filozofické fakulty.

Průvod každoročně připomíná události 17. listopadu 1939, kdy nacisté uzavřeli české univerzity. Část studentů pozatýkali a popravili ještě téhož dne, jiné poslali do koncentračních táborů. Svátek studentů si v Brně připomínají účastí v průvodu nejen vysokoškoláci, v davu postávají i rodiče s dětmi.

„Dlouho jsem se rozmýšlel, jestli vůbec půjdu, ale nakonec mě přemluvila kamarádka,“ odpovídá Tomáš Vrabec z Filozofické fakulty na otázku, proč přišel. Okolí se hemží lampióny nejrůznějších tvarů, barev i produkcí, od tuctových světel, která se dají koupit v každém papírnictví, až po skutečně originální kousky domácí výroby.

Jakmile organizátor Vojtěch Borek vysvětlí, co se před více než sedmdesáti lety v prostorách univerzit a kolejí stalo, průvod se dá do pohybu. V doprovodu městských policistů míří k bývalé budově Lékařské fakulty.

Tam studenti historie popíší osud nejen tehdejších mediků, ale i jejich vyučujících. Neopomenou zmínit, že v koncentračním Sachsenhausen se ocitli i studenti jiných fakult a že perzekuce byli ušetření jenom ti, kteří na začátku války ještě neoslavili dvacáté první narozeniny. „Tak to bych měla smůlu,“ komentuje studentka historie a dějin umění Sabina Rosenbergová. Odtud se dav přesunuje na ulici Arna Nováka.

Před budovou Filozofické fakulty se organizátoři zmíní zdejší perzekuované profesora Vladimíra Groha a Jana Uhra, kteří byli za odbojovou činnost nacisti zatčeni. Po válce po nich Brno pojmenovalo dvě ulice pár metrů od jejich domovské Filozofické fakulty.

Strážníci zastavují dopravu a průvod míří k Právnické fakultě. Právě tady se gestapo zabydlelo a budovu používalo jako své hlavní sídlo na Moravě. Na tomto místě se studenti v průvodu vždy hlásí k domovským fakultám. I letos s převahou vítězí filozofové, z budoucích lékařů se ozve jen jeden.

Další zastávkou jsou Kounicovy koleje, jejichž smutná role s Protektorátem neskončila. „Za války tady byly veřejné popravy, na které se chodili dívat převážně Němci,“ upozorňují organizátoři. Po válce na kolejích Češi věznili, mučili a popravovali německé obyvatele. Účastníci průvodu zde pokládají svíčky na pomník zavražděných studentů.

Naposledy se všichni seskupí na Kraví hoře, kde historici znovu připomenou význam tohoto dne a neopomenou ani na krátké ponaučen. „Kdo za svou svobodu nebojuje, ten si jí nezaslouží,“ zazní z amplionu.

Dav si společně zazpívá českou, slovenskou a studentskou hymnu a organizátorům zatleská. Část studentů ještě zamíří do zdejšího kostela sv. Augustina na mši a průvod končí.

blog comments powered by Disqus