Festival divadelníBAF! láká na klasiku i autorské hry | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Festival divadelníBAF! láká na klasiku i autorské hry

Do rubriky Kultura napsala Marta Ošmerová (Čtvrtek, 28. listopad 2013)

Třetí ročník festivalu amatérského divadla divadelníBAF! vypukne ve čtvrtek 21. listopadu v Café Paradigma. Až do neděle se na něm představí divadelníci z Česka i zahraničí. Záštitu nad festivalem převzal dramatik Pavel Trtílek.

Festival divadelníBAF!, který pořádá divadlo poPUD, zahájí ve čtvrtek večer brněnské improvizační divadlo TAMTi. Po něm se na pódiích v Café Paradigma, v lužáneckém sálu Ornis nebo v Kabinetu MÚZ vystřídají soubory z Brna, Mostu, Prostějova a Prahy. „Mám velkou radost, že letos přijedou také dva slovenské a jeden polský soubor. Právě s tím jsme festival zakládali – chceme, aby byl pestrým místem zajímavých setkávání,“ uvedl hlavní organizátor Alexandr Průša.

Diváci budou mít z čeho vybírat – soubory zahrají jak osvědčenou klasiku, tak autorské hry, komedie, dramata nebo pohádky. „Festival je otevřený všem souborům, ať v nich hrají staří, mladí, tuzemští či zahraniční. Festivalů jen pro ty či ony je dost, u nás se mohou potkat a poznat všichni,“ sdělila spoluorganizátorka festivalu Nikola Krejčířová.

Hodnotit mohou i diváci

Po každém představení čekají diváky semináře, ve kterých vystoupení zhodnotí scénografka a výtvarnice Kateřina Baranowska, režisér a umělecký šéf divadla KočéBR Vítězslav Větrovec a režisér Lukáš Kopecký. Do hodnocení mohou vstupovat i samotní diváci. „Soubory podobnou zpětnou vazbu nedostávají příliš často, a proto je pro ně cenná. Dozví se, co si o jejich práci myslí lidé z oboru či další divadelníci. Diváci zase mohou nahlédnout do zákulisí divadelní hry,“ vysvětlila spoluorganizátorka Klára Slivoňová.

Patronem festivalu se letos stal dramatik Pavel Trtílek, který povede workshop Jak rozumět verši na jevišti. Zaměří se na způsob, jakým lze s veršem na jevišti pracovat a jak chápat jeho podstatu, principy a zákonitosti.

Vstupné na jedno představení vyjde na 33 korun, na celý pátek 69, na sobotu 133 a na neděli 99 korun. Jednotné vstupné na celý festival činí 199 korun.

blog comments powered by Disqus