Odměnou za diplomku může být i ovce | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Odměnou za diplomku může být i ovce

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Dominika Hromková (Úterý, 17. prosinec 2013)

Mnozí studenti jsou spokojení, když za své diplomové práce dostanou dobrou známku. Úspěšnou obhajobou to však skončit nemusí. Třeba Veronika Frélichová získala za svou magisterskou diplomovou práci kromě titulu i ovci.

Netradiční cenu udělila absolventce naší fakulty organizace Lipka, která se zaměřuje na environmentální vzdělávání v Jihomoravském kraji. Soutěž o nejlepší bakalářské a diplomové práce na téma spojené s ekologií nebo životním prostředím se koná každoročně. Svou práci o komunitou podporovaném zemědělství Frélichová představila na konferenci k soutěži, která se konala 20. listopadu.

„Většina lidí na environmentalistice o soutěži ví a často jim vedoucí řekne, že jejich diplomka je dobrá a že by ji měli přihlásit do soutěže, aby v ní kromě zemědělců a architektů byly zastoupeny i humanitní vědy,“ vysvětlila Frélichová, jak se o soutěži dozvěděla. Výhra má nejčastěji podobu peněžní částky v rozmezí jednoho až dvou tisíc korun. Její cena byla tematičtější – získala certifikát o adopci ovce. Díky certifikátu si tak bude moct vyzvednout jakékoliv produkty právě z této ovce.

Víš, od koho nakupuješ

Frélichová se ve své diplomové práci zabývala fenoménem komunitou podporovaného zemědělství. V praxi to vypadá tak, že si farmář vytvoří skupinu svých zákazníků, kteří pak od něj kupují produkty. Lidi přesně vědí, co od koho kupují. Komunitou podporované zemědělství je postaveno na dlouhodobém vztahu mezi farmářem a zákazníkem. V „supermarketovém“ Česku tento způsob zemědělství zatím není moc rozšířen, v zahraničí má však čím dál větší úspěch.

„V normálním obchodě zákazník neví, od koho si co koupil a jestli ten člověk pak třeba nezkrachuje. Navíc zemědělci ovlivňují naše životní prostředí a krajinu, proto je dobré mít s nimi určitý vztah,“ popsala Frélichová, proč je podle ní systém komunitou podporovaného zemědělství výhodný. Zároveň poukazuje na zvyk Čechů nakupovat pouze ve velkoobchodech, i když v posledních letech vzrostla poptávka alespoň po farmářských trzích.

Od psaní k životnímu prostředí

Mladá environmentalistka se k ekologii dostala náhodou. Poté, co vyhrála na střední škole v Olomouci novinářskou soutěž, oslovila ji kamarádka z ekologické organizace, jestli by nechtěla psát pro jejich časopis. Souhlasila a v organizaci se dostala ke knihám profesorky Hany Librové, která vyučuje na naší fakultě. Tím začala její cesta směřovat ke studiu životního prostředí.

Na vysoké škole pracovala v ekologické neziskové organizaci Veronica. V té době už o komunitou podporovaném zemědělství něco věděla a chtěla jej vyzkoušet v praxi. „Znala jsem na Vysočině farmáře Pospíšilovi. Forma tohoto zemědělství mi pro ně seděla, tak jsme to zkusili,“ vzpomínala Frélichová. Systém se ujal a nyní mají Pospíšilovi asi sedmdesát zákazníků. Projekt se zároveň stal pro studentku námětem její magisterské práce.

blog comments powered by Disqus