Klaus: Studenti jen hrají počítačové hry a málo čtou | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Klaus: Studenti jen hrají počítačové hry a málo čtou

Do rubriky Univerzita napsala Aneta Přadková (Pondělí, 17. březen 2014)

Do přeplněného sálu Citi Hall Ekonomicko-správní fakulty se tlačí dav lidí. Je čtvrteční dopoledne 6. března. Studenti sedí v lavicích, na schodech, na zemi, a přesto se všichni do sálu nevejdou. Důvodem tlačenice je nejen atraktivní téma diskuze, ale především účast profesora, bývalého prezidenta a svého času významné osobnosti české politiky Václava Klause.

Zájem o diskuzi je velký. Na sociálních sítích potvrdilo účast přes pět set lidí. „Uvidíme, zda se Klaus vyjádří i k aktuální ekonomice, politice a situaci na Ukrajině,“ říká student druhého ročníku ekonomie František Lavička. Nejen on je zvědavý, jak se bude debata vyvíjet. Na přednášku se totiž podle sociálních sítí chystali i jeho odpůrci. Dokonce se formovala i skupina, která chtěla průběh diskuze zhatit, a Klausovi tak oplatit jeho dřívější výrok, ve kterém označil za parazity společnosti studenty, kteří neplatí školné.

Před příchodem do sálu nastává opravdová tlačenice. „Tak tohle bude masakr,“ ozývá se z hloučku studentů snažících se dostat dovnitř. Ti méně šťastní si nestačí urvat místo, a tak se ukrývají v uličce nebo staví pod nástěnný nápis Citi Hall. „Kdo uloupne písmenko, tak s tím si to osobně vyřídím,“ volá na ně paní, která hlídá kapacitu sálu. Prostor je plný, proto se diskuze bude přenášet na televizní obrazovky do jiných místností.

Říkejte mi „pane profesore“

Václav Klaus je kontroverzní osobnost, která svými názory společnost rozděluje. Před začátkem debaty vchází do místnosti i politička Jana Bobošíková, jejíž pravicový blok Hlavu vzhůru bývalý prezident podpořil v říjnových volbách. Klaus vstupuje do Citi Hall v jedenáct hodin. Přestože publikum se chová zdrženlivě, paní, která sedí vedle mne, při jeho příchodu povstává a nadšeně tleská.

Bývalého prezidenta těší, že může vystupovat na akademické půdě. „Oslovení profesor mě neuráží, právě naopak. Lidé, jako jsem já, snili za dob komunismu o tom, aby se stali vysokoškolskými profesory, ale život po roce 1989 nás zavál někam jinam,“ uvažuje nahlas Václav Klaus.

Diskutovat se bude na téma „Zbavení se komunismu a vstup do Evropské unie: naplněná očekávání nebo spíše zklamání?“ Bývalého prezidenta vítá děkan Ekonomicko-správní fakulty Antonín Slaný. „Letos to bude deset let, co Česká republika vstoupila do Evropské unie. Myslím si, že je pozvání pana profesora Klause příhodné. O té dlouhé cestě může vyprávět zajímavá svědectví a s nadhledem je bilancovat,“ říká Slaný.

Zdráhám se říct, že výročí vstupu oslavíme

Diskuzi se studenty předcházela Klausova půlhodinová řeč, ve které hodnotil současnou atmosféru v české společnosti. „Je módní v naší zemi říkat, že porevoluční očekávání se nenaplnila. Tím prvotním, co jsme v listopadu zažili, však nebylo očekávání, ale velká radost a úleva. Zrodila se naděje a důvěra v budoucnost,“ přednesl Klaus.

Při hodnocení vstupu do Evropské unie si známý euroskeptik servítky nebral. Neopomenul zmínit, že se zdráhá říct, že desetileté členství oslavíme. „Za tu dobu se integrace přeměnila v nadnárodní unifikaci,“ podotkl Klaus s tím, že Unie potlačuje trh i demokratické principy. Proslov prokládal odkazy na své knihy, které ve foyer fakulty prodávali členové Institutu Václava Klause. Zvlášť vyzdvihl titul Česká republika na rozcestí. „Kupte si tu knížku. Na to, jakou má myšlenkovou hloubku, její cena je nízká,“ apeloval na studenty.

Nečtete, nestudujete a nediskutujete

S tónem následné diskuze ale mnozí studenti nebyli spokojeni. „Klaus se vyhýbal otázkám a ztrapňoval publikum. Když už se vyjádřil, tak vždy z pozice vyššího. Měl by být taktnější,“ sdělila studentka, která si nepřála uvádět jméno. „Vy jste generace, která nehlasovala v referendu o vstupu do Unie,“ podotkl například Klaus. Neodpustil si také poznámku, že studenti mají kvůli svému mladému věku mezery v chápání komunismu.

Nahlas vyslovil i své domněnky o tom, že studenti nečtou, nestudují, nebaví se spolu, ale pouze hrají hry na počítačích. „Naše generace daleko víc četla,“ spekuloval Klaus s tím, že se v dnešní době chápání komunismu zjednodušuje. „Co myslíte tou četbou? Četbu klasiků?“ zeptal se Klause děkan. Bývalý prezident uvedl, že nemá na mysli klasiky typu Marxe a Lenina. „Myslel jsem společensko-vědní analýzu komunistického období, která tady chybí,“ vysvětlil Klaus.

Trapné napětí nastalo ve chvíli, kdy Klaus Slanému vytýkal, že se na škole nevyučuje kurz komparativních ekonomických systémů. „Každý student si může zapsat jakýkoli kurz jakékoli fakulty univerzity,“ snažil se Slaný Klause s chodem univerzity obeznámit. Klaus však prosazoval své a nad kurzem transformace ekonomiky se pousmál. Když se navíc dozvěděl, že se v současnosti studenti učí především z materiálů v elektronické podobě a ne ze skript, nabídl Klaus jako učební materiál opět svoji knihu.

Diskuze se účastnilo i mnoho studentů pocházejících se Slovenska. „To je ale silná slovenská základna,“ zdůraznil Klaus asi po druhém dotazu z úst Slováka. Slaný vysvětlil, že pětadvacet procent studentů naší univerzity pochází se Slovenska. „To je hodně,“ pozastavil se bývalý prezident.

Debata studenty ponížila i zklamala

Účastníci hodnotili diskuzi vesměs rozpačitě. „Čekal jsem od toho daleko víc. Cítil jsem z Klause nabubřelost a neúctu ke studentům. Nesnažil se jim přiblížit a chápat jejich problémy,“ shrnul své dojmy muž, který se diskuze účastnil. Přál si zůstat v anonymitě.

Bývalý prezident však na půdě univerzity našel i své příznivce. Svou návštěvu fakulty ukončil autogramiádou. Jedním z čekajících na podpis byl i student práv Radim Dočkal. „Debatu jsem bohužel nestihl, ale když je možnost nechat si knihy podepsat, využiji toho nejen proto, že to zvedá jejich hodnotu. S většinou Klausových názorů souhlasím,“ uvedl Dočkal.

Redaktorka časopisu Halas požádala po skončení akce Václava Klause o krátký rozhovor. Bohužel neúspěšně. „Už jsem vám odpověděl asi na padesát otázek,“ reagoval Klaus na dotaz naší redaktorky.

S Václavem Klausem se před publikem rozloučil i rektor univerzity Mikuláš Bek. „Děkuji za korektní vztahy, které jste jako hlava státu udržoval s reprezentací vysokých škol,“ zmínil Bek s tím, že komunikace s prezidentem dodává vysokým školám váhu. „Já naopak děkuji za pozvání a za to, že jste poslouchali a neházeli po mně rajská jablíčka,“ uzavřel Klaus s úsměvem.

blog comments powered by Disqus