Brno oslaví Týden města | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Brno oslaví Týden města

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Kristina Klosová (Čtvrtek,  3. duben 2014)

Brno se podruhé zapojí do oslav života ve městě. Po loňském úspěchu Dne města potrvají letos slavnosti na veřejných prostranstvích celý týden od 12. do 18. května. Přípravy jsou v plném proudu, podílejí se na nich mnohé neziskové organizace ve spolupráci se širokou veřejností.

Minulý rok v květnu jsme měli možnost společně posnídat v Solniční ulici, pohovět si na pohovce v ulici Veveří nebo si na Moravském náměstí zahrát piškvorky. Letos se bude slavit ve stejném duchu, ale v jiném měřítku. „Můžete se těšit na cyklojízdy, freemarkety, zvukové procházky, párty v brownfieldech a na mnoho dalšího,“ uvádí Lukáš Likavčan, student filozofie a zároveň jeden z koordinátorů loňského Dne města.

Oživme veřejný prostor

Cílem Týdne města je probudit v lidech zájem o prostor, ve kterém žijí a denně se v něm pohybují. Má motivovat studenty, odborníky, občany i představitele města, aby společně hledali způsoby, jak trvale zlepšit brněnský veřejný prostor. „Chtěli bychom, aby se náměstí stalo naším druhým obývákem a ulice místy, kde stojí za to se na chvíli zastavit,“ píše se na facebookové stránce Týdne města.

Celou akci zastřešuje platforma RE public BRNO spadající pod Nadaci Partnerství, která sdružuje iniciativy zajímající se o veřejný prostor, jako je Hnutí Duha, Nesehnutí nebo Brno na kole. Na náborové schůzce, která se konala 10. března v sídle Nadace Partnerství v Brně, měl kdokoli možnost prezentovat svoje nápady a projekty. Občanské sdružení Brno na kole plánuje na 14. května cyklojízdu, kavárna Tři ocásci chce proměnit ulici Gorkého v kavárenskou promenádu. Do projektu se dokonce zapojí i brněnská filharmonie uspořádáním koncertu ve veřejném prostoru.

Týden města se letos koná pod záštitou platformy „Zažít město jinak“ pražského sdružení Auto*Mat, která od roku 2006 vybízí obyvatele Prahy k pořádání sousedských slavností za účelem zabydlování veřejného prostoru. „Akce proto bude plnohodnotnou sousedskou slavností, ale zároveň si ponechá svou rázovitost – jedinečnou směs aktivit umělců, architektů, urbanistů, sociologů, aktivistů a také angažovaných laiků,“ dodává Likavčan.

Dalším rozdílem oproti loňsku bude větší rozpětí aktivit v rámci Brna. Kromě centra se rozprostřou i do okrajových částí města. Sdružení Líšeň sobě uspořádá „Pochod líšeňských žen“. Ženy se vydají po stopách svých předchůdkyň, které chodívaly z Líšně pěšky na Zelný trh za nákupy a prodejem potravin. V Soběšicích se zase plánuje sousedský závod na zahradních kolečkách.

V současnosti je do Týdne města přihlášeno přes padesát událostí. Ještě do půlky dubna se může kdokoli zapojit se svým projektem pomocí přihlašovacího formuláře na facebookové stránce Týdne města nebo na provizorním přihlašovacím rozhraní tydenmesta.cz. Organizátoři zúčastněným projektům pomohou s propagací a zahrnou je do programu.

Fakulta sociálních studií nezůstane pozadu

Do Týdne města se zapojí i Sociologické nástupiště. „Naše událost, Velká přestávka, se bude konat nejspíše 14. května. Inspirací jsou pro nás děti, které mohou o přestávce vyběhnout ven, dát si svačinu a odpočinout si. Chceme před fakultou vytvořit prostor, který bude vybízet k trávení volného času. Nebudeme připravovat žádnou organizovanou zábavu, ale nachystáme různé formy sezení, doneseme knihy, stolní hry, uvaříme guláš. Cílem je ukázat, že udělat si pauzu od školního shonu jde i na ulici,“ řekla jedna z organizátorek Gaby Khazalová.

Rádio R uspořádá v rámci Týdne města autorské čtení Pročti se, nejspíše v okolí Obilního trhu, a má v plánu i piknik na zatím blíže neurčeném místě.

blog comments powered by Disqus