Politologické kampaně letos vedou jednotlivci - a válí | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Politologické kampaně letos vedou jednotlivci – a válí

Do rubriky Fakultní ruchy napsal Petr Opršal (Neděle, 13. duben 2014)

Politické kampaně byly a jsou vždycky trochu nuda. A to platilo i pro ty z předmětu Volební kampaň v teorii a praxi. V nich studenti mají za úkol stvořit fiktivní politické strany, a ty pak mezi ostatními politology – potenciálními voliči – propagovat. Dříve vyvěšením pár papírů na nástěnky, sepsáním nějakého prohlášení, nebo křídovým nápisem před fakultou. Nestíhal jsem se divit, jak se to letos změnilo, když místo stran kandidují jednotlivci, samozřejmě se svým volebním štábem v zádech.

Pryč je nuda a o nápady není nouze. Jeden kandidát pochytal všechny Pokémony a prohlásil se (právem příjmení) za Krále s velkým „K“, druhá kandidátka zase vyhrála AZ-kvíz, třetí se může pochlubit volebním merchandisingem na profesionální úrovni.

Takže ne, teď opravdu nezůstalo jen u letáčků. Už jsme si užili dvě kvízové noci od Evy Hromádkové s otázkami tak těžkými, že i vyučující si na nich vylámali zuby. „Vyrážím do boje za politologii, která je mou srdeční záležitostí. Chci ukázat, že studium politiky má smysl. Hrdí politologové, volte mě!" komentovala svou strategii Eva Hromádková.

Nebo taky večer s tisíci deskovými hrami, kterou organizoval (pan) Ondra Král, a kde u osazenstva vyhrála roztomilá pitominka pro děti od čtyř let s letadýlkem na baterky. „Neváhejte! Hlasujte v květnových volbách a dostaňte Krále tam, kam patří – na Hrad! V mé kampani nenajdete žádné nudné věci, které nikoho nezajímají, třeba program, jejím cílem je studenty bavit. Proto volte Ondru Krále!" lákal samozvaný monarcha.

A pro ty, co se chtějí nejen bavit, ale se i něco přiučit, vymyslela Zuzana Gedeonová debatní workshop. „I když z fiktivních voleb nevzniká žádný skutečný mandát, myslím si, že pokud se kampaň správně uchopí, jsme schopní s ní něčeho dosáhnout. A proto je celá moje kampaň o tom dělat věci jinak, aktivně, odvážně a vystoupit z každodenní rutiny. Jednoduše: Zkus to jinak!" řekla ke své kampani Zuzana Gedeonová.

Kandidáti se předhánějí na Faceboku v počtu přidaných fotografií a vyjádřeních s podporou od profesorů. Je vidět, že se baví nejen „voliči“, ale i samotní volení a jejich štáby.

Jako fanouška všeho zlého, potměšilého a negativního mě ale nejvíc potěšila záhadná anonymní negativní kampaň na Facebooku s názvem Nejmenovaná kandidátka mi ukradla kolo. Po stránce stopslovakum.cz, která měla být falešnou kampaní proti Slovákům na naší univerzitě, a která vzešla z téhož předmětu a dostala se až do slovenského bulváru, to tak byl další plusový bod pro kurz POL490.

Propisky, volební koláčky a kalkulačky, rýpance do protikandidátů, posezení v hospodě s voliči. Do skutečných voleb už chybí snad jen guláš, kolotoče a tajemní sponzoři. Nebo že bych se pletl?

Jednotlivé stránky kandidátů najdete zde:
https://www.facebook.com/…adkovaPOL490
https://www.facebook.com/GedeJede
https://www.facebook.com/kral.nahrad

blog comments powered by Disqus