V Brně začal Týden kávy | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

V Brně začal Týden kávy

Do rubriky Kultura napsala Markéta Turková (Středa,  1. říjen 2014)

Všechny vůně kávy zaplňují ulice Brna již dnes ve středu 1. října u příležitosti Mezinárodního dne kávy. Ke kávovému a kulturnímu programu čtvrtého ročníku Týdne kávy budou mít blízko i studenti z Fakulty sociálních studií.

Brno – Pro město s největší koncentrací kaváren v České republice je festival Týden kávy konaný tento rok od 1. do 7. října tradicí. Program oslav slibuje kromě dvoudenního Trhu kávy a Soutěže baristů i novinky. Lákadly pro příznivce kávového moku jsou přednášky světoznámého britského baristy Gwilyma Daviese, nebo účast zahraničního hosta Gonzala Enriqua Mancilla Díaze – pěstitele, pražiče, degustátora a znalce kolumbijské kávové kultury.

„Jsme velice rádi, že se Týden kávy rozrůstá a zapojuje se do něj stále více kaváren z celé republiky. Máme od lidí zpětnou vazbu a ta je pro nás velmi důležitá. Sbírali jsme v předešlých letech data a zjistili jsme, že velký úspěch mají přednášky. Snažíme se reagovat na podněty návštěvníků,“ uvedla koordinátorka Týdne kávy Kateřina Eichlerová.

Neméně důležitou součástí programu jsou také kávové a kulturní akce zúčastněných kaváren. Těch se letos do festivalu zapojí více než sto nejen z jihomoravské metropole, ale také ze Zlínského kraje, Ostravy, Znojma nebo z Českých Budějovic.

Studentům zavoní káva hned pod nosem

Studenti Fakulty sociálních studií nemusí chodit za kávou a zajímavým programem daleko. V bezprostředním okolí fakulty se do Týdne kávy zapojily téměř všechny kavárny.

V Mezzanine věnují dny festivalu přípravě pravé italské, irské nebo orientální kávy. Poprvé si tam pak budou moci návštěvníci v neděli zahrát bleskové šachy u kávy. Na speciální italskou kávu otuněnou alkoholem, příjemné posezení na zahrádce a milou obsluhu lákají slečny za barem v Café Podnebí. Na druhé straně fakulty se na oslavy Týdne kávy chystá i Café Atlas se sladkými dobrotami u fotografií Šárky Navrátilové, koncertu kapely Zzaj a dalšího programu.

Americký režisér David Lynch jednou prohlásil, že špatná káva je lepší než žádná káva. Na Týdnu kávy bude kávy dost a snad více té lepší než špatné.

blog comments powered by Disqus