Jak se setkávali sociologové (aneb Postřehy psané s kapkou beaujolais na jazyku) | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Jak se setkávali sociologové (aneb Postřehy psané s kapkou beaujolais na jazyku)

Do rubriky Téma čísla napsala Martina Pelcová (Sobota, 22. listopad 2008)

Už samotná pozvánka pravila, že setkání absolventů Katedry sociologie bude neformální a úder čtvrté hodiny odpolední to jen potvrdil. Z třetího patra se ozývala příjemná jazzová hudba a chodbami pobíhal vedoucí katedry Radim Marada shánějící vinné skleničky. Otevřenými dveřmi jsem vstoupila do učebny 34, kde se v kruhu portrétů věhlasných světových sociologů zavěšených na žlutých stěnách měli sejít sociologové zdejší. „To hraje Django Reinhardt?“ psal se potěšeně Csaba Szaló. Na stole stály připravené láhve letošního beaujolais Le Gavroche. „Můžu přinést i bílé,“ upozornil mě pohotově Aleš Burjanek, když si všiml, jak pozorně zkoumám etiketu. Škoda jen, že skleněné číše čekaly na tak malý počet absolventů, z nichž se mnozí překrývali se zaměstnanci, jako třeba Slavomíra Ferenčuhová, současná doktorandská studentka, či Iva Šmídová, která na fakultě vede obor genderová studia. Ze stovek e-maily oslovených absolventů nakonec přišly jen čtyři absolventky, které byly pozvány osobně.

„S Gabrielou občas jezdíváme stejnou tramvají, tak jsem se jí jednou místo obvyklého zamávání zeptal, jestli přijde na setkání a ona kývla,“ líčil Szaló způsob, jakým mu tramvaj číslo čtyři pomohla získat Gabrielu Štepánkovou, která absolvovala v roce 1994. O chystaném setkání prý nevěděla. „Málokdo čte svůj univerzitní e-mail. Mnozí ani nevědí o tom, že ho mohou využívat celoživotně,“ hodnotil situaci bývalý děkan fakulty Ivo Možný. Právě příčiny malé účasti byly hlavním tématem rozhovoru kroužku, ve kterém vyučující po letech popíjeli víno se svými někdejšími žáky. Padly i návrhy využívat pro kontakt s absolventy populární komunitní servery jako Spolužáci či Facebook. „Oni stejně všichni budou sentimentální až později a na zlatá léta strávené na vysoké škole začnou s vděkem vzpomínat až tak po čtyřicítce,“ uzavřel debatu Ivo Možný.

blog comments powered by Disqus