Modřiny jsou sexy, říká hráčka amerického fotbalu | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Modřiny jsou sexy, říká hráčka amerického fotbalu

Do rubriky Sport napsal Daniel Hrbolka (Pátek, 21. listopad 2014)

Alžbětě Nečasové je 23 let a studuje politologii a žurnalistiku. Svůj volný čas věnuje mimo jiné, v Česku zatím méně známému sportu, americkému fotbalu. V týmu brněnských Amazonek se dostala na pozici quarterbacka (rozehrávačky).

Jak ses k tomuto sportu dostala?

S kamarádkou nás na Facebooku zaujala pozvánka na nábor do ženského týmu amerického fotbalu a chtěly jsme si to, spíš ze srandy, vyzkoušet. Na náboru jsme absolvovaly různé testy fyzické zdatnosti. Na konci nám všem trenéři automaticky řekli, ať přijdeme na trénink. Nám už potom bylo s kamarádkou hloupé vycouvat a tak jsme šly.

Zajímala ses už předtím o americký fotbal?

Mě sporty baví celkově, takže jsem něco málo věděla. Trochu jsem znala pravidla, jak se liší americký fotbal od rugby, že existuje NFL a Super Bowl, nějaké týmy a pár hráčů.

Jak proběhl výběr na pozici quarterbacka?

Nejdřív jsme si musely osvojit základní pohyby, koordinaci a podobně. Je to náročný sport hlavně na dynamiku pohybu. Na začátku jsme měly přípravu všechny stejnou, trenéři nás pozorovali a pak rozřadili na jednotlivé pozice, kam by se kdo hodil. A mě vybrali právě na quarterbacka.

Říkáš, že tě sporty baví. Jakou jsi tedy měla sportovní průpravu na americký fotbal?

Ještě zároveň hraji házenou, kde jsem útočník, takže jsem zvyklá hodně házet. Byla to pro mě určitě výhoda, i když se technika hodu liší. Pohybově mi to určitě ze začátku hodně pomohlo.

Co je nejtěžší na tvém postu?

Zatím je pro mě nejtěžší pospojovat si v hlavě co a jak máme hrát. Když dostanu pokyny od trenéra, musím je hned předat týmu a během chvilky musíme být připravené zahrát konkrétní akci. Občas nad tím moc přemýšlím a stane se, že to nezahraji přesvědčivě a vypadám u toho jak prkno (směje se).

Cítíš se ve své pozici jako lídr týmu?

Není to podle mě důležité. Přednější je, abych se cítila jako součást týmu, a to se cítím. Na lídry se až tak nehraje. Každý dělá na hřišti, co má, a tým pak může šlapat jako hodiny. Má pozice je na hřišti vést útok. A to dělám.

Vnímáš americký fotbal spíš jako agresivní sport nebo jako týmovou spolupráci?

Je to hlavně o týmové spolupráci. Nikdo by nemohl skórovat, kdyby každý v týmu neudělal přesně to, co musí. Myslím, že spíš než agresivita je v tom zdravá soutěživost a snaha předvést se a být lepší než soupeř. A to k té hře patří.

Musela ses už vypořádávat s nějakým zraněním?

Spíš jen drobnosti. Jednou mi jen tak při lehkém házení po zápase prasklo při chytání kloubní pouzdro na prstu, pak jsem měla i naštípnutý prst. Něco takového se ti ale může stát v každém sportu.

Jak probíhá sezóna a kolikrát týdně trénujete?

Zatím nemáme oficiální soutěž, v sezoně hrajeme různé domluvené zápasy a turnaje. Teď přes zimu máme volno, jinak jsou tréninky dvakrát týdně. Před zápasem máme ještě taktickou přípravu, díváme se na videa, rozebíráme taktiku, takže tomu věnujeme hodně času.

Sleduješ zahraniční soutěže?

Dívám se na NFL, i když teď na to nemám moc čas. Ale určitě nikdy neminu highlighty New England Patriots, protože je to můj oblíbený tým, sleduji výsledky a hodně mě to baví.

Naučíš se něco sledováním zápasů?

Jo to jo. Hlavně když už vím, na co se zaměřit, tak je to zajímavé. Třeba porovnávat házení quarterbacků s tím, co se učím já. Zaměřuji se na jejich techniku a pohyb nohou a taky například sleduji videa, jaké posilovací cvičení hráči dělají na určitých pozicích a jak bych mohla já takový cvik využít.

Čím bys nalákala dámy na americký fotbal?

Tím, že je to úplně super a modřiny jsou sexy (směje se). Ne vážně, je to super sport. Zdá se trochu neobvyklý a možná pozérský, ale není to tak. Budete mít ze sebe dobrý pocit a podpoří to zdravé sebevědomí. Každý si tam najde to svoje a tým je taková druhá rodina.

blog comments powered by Disqus