Studenti si lampionovým průvodem připomněli události z roku 1939 | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Studenti si lampionovým průvodem připomněli události z roku 1939

Do rubriky Fakultní ruchy napsal Anna Jančevová (Úterý, 18. listopad 2014)

V brněnských ulicích si lidé nepřipomínali jen Sametovou revoluci. Lampionovým průvodem upozornili na Mezinárodní den studenstva. Uctili tak památku obětem nacismu a vzpomněli na to, co se s naší univerzitou dělo v roce 1939. Akci uspořádal Nadační fond studentů Filosofické fakulty. Trasu po významných historických místech si prošlo asi tři sta lidí.

Sraz účastníků byl v šest večer na Moravském náměstí u kostela sv. Tomáše. Někteří z nich si s sebou přinesli rozsvícené lampiony. „Dnes jsem přišel v rámci kulturního uvědomění a také uctít památku našich předků,“ vysvětluje svou účast na pochodu Jakub Sochor.

Právě nutnost opakovat si historii přiměla organizátory uspořádat akci. „Je důležité znát historii Brna i naší univerzity. V poslední době se hodně připomínají události z roku 1989, my si myslíme, že stejně nebo dokonce více důležitý, je rok 1939,“ říká jedna z organizátorek Zuzana Valošková.

Pořadatelé naplánovali několik zastávek na nejvýznamnějších historických místech. Asi tři sta lidí si postupně vyslechlo výklad dějin na Komenského náměstí, u Filosofické a Právnické fakulty a na Kaunicových kolejích. Lidé vzpomněli na oběti nacismu zapálením svíčky.

Průvod končil krátce po osmé hodině na Kraví hoře, kde studentský sbor zazpíval českou i slovenskou státní hymnu a také studentskou hymnu Gaudeamus Igitur. „Jsme rádi, že dorazilo tolik lidí, které historie pořád zajímá. Účast překonala naše očekávání,“ hodnotí lampionový průvod Valošková. Pochodu se zúčastnili nejen studenti, ale i zástupci starších generací.

17. listopadu roku 1939 byly nacisty pozatýkány na území okupovaného Československa stovky studentů. Mnozí z nich skončili v koncentračních táborech. České vysoké školy byly uzavřeny.

blog comments powered by Disqus