Vypěstujte si co nejošklivější knír pro dobrou věc, velí Movember | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Vypěstujte si co nejošklivější knír pro dobrou věc, velí Movember

Do rubriky Fakultní ruchy napsal Daniel Hrbolka (Čtvrtek, 20. listopad 2014)

Dohladka se oholit 1. listopadu a pak už jen třicet dní pěstovat chloubu nad horním rtem. To je hlavní produkt celosvětové kampaně Movember za zlepšení prevence rakoviny varlat a prostaty.

Pokud vás v poslední době při procházení po ulici napadlo, že potkáváte až moc pánů s nevkusným knírem, věřte, že to nebyla náhoda. Dotyční se totiž zapojili, stejně jako další tisícovky mužů v České republice a miliony po celém světě, do osvětové kampaně Movember. Hlavní motto celé akce by se dalo shrnout jako: „čím hůř to vypadá, tím lépe“. Důvod je jednoduchý. Čím více bude muset účastník výzvy, takzvaný MoBro, vysvětlovat svůj kníratý vzhled, tím více se rozšíří povědomí o hlavním cíli Movemberu, kterým je zlepšení prevence rakoviny varlat a prostaty. Společně s kampaní se koná celosvětová sbírka na podporu výzkumu těchto onemocnění. Každoročně se na oficiálním webu movember.com vybere okolo sta milionů dolarů, které se využívají k financování programů za zlepšení zdraví mužů.

V Brně se odehrává v rámci Movemberu několik akcí pod záštitou studentské organizace IFMSA. „Naší největší akcí byl takzvaný Retroběh v centru Brna, kudy na začátku listopadu proběhlo několik desítek mladých lidí v retro oblečení a s kníry. Většinou šlo o studenty medicíny, kteří při běhu rozdávali letáčky informující o dané problematice. Navíc jsme také založili oficiální účet na movember.com, kde vybíráme peníze,“ popsal organizátor brněnského Movemberu a student Lékařské fakulty Tomáš Babišík.

Jako aktivní MoBro se zapojil do Movemberu také student Fakulty sportovních studií Ivan Čuňočka, který nejenže se pustil do pěstění kníru, ale také přispěl finančně na oficiálním webu. „Movemberu se účastním již třetím rokem a dělám to, abych poukázal, že by se i muži měli starat o své zdraví,“ popsal Ivan, jehož knír prý na ulici vyvolává hodně úsměvných reakcí. „Ti, kteří mě znají, mi říkají, že se podobám tátovi, který ale Movember drží už od vysoké školy. Ohlasy jsou většinou pozitivní, i když si dost lidí myslí, že je to kvůli nějaké sázce. Ostatní ale chválí, že jsem se do kampaně zapojil.“

Za měsíc si muži ke svému kníru vybudují silné pouto, ale není od věci podívat se na celou záležitost z opačné strany, tedy z pohledu žen. O dojmy se podělila Kristýna Kolibová, studentka Fakulty sociálních studií. „V mém okolí si knír pěstuje asi desítka mužů. Vypadají legračně, ale těší mě, že se takto zapojili do akce, která nápaditě podporuje pokrok v medicíně. Kníry obecně nepovažuji za libou záležitost, ale to je přesně cíl této kampaně. V případě Movemberu kníry podporuji, tolerovala bych ho i u svého partnera, ale po listopadu s knírem dolů,“ konstatovala s úsměvem.

blog comments powered by Disqus