Jsem student, dá se to léčit? Internetová poradna bere dotazy vážně | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Jsem student, dá se to léčit? Internetová poradna bere dotazy vážně

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Monika Ryšavá (Čtvrtek,  5. březen 2015)

Téměř tři sta dotazů zodpověděli za necelé dva roky poradci a poradkyně z Internetové poradny (IP) katedry psychologie na naší fakultě. V IP poskytují odbornou pomoc a psychickou podporu studenti i absolventi oborů psychologie a psychoterapie. Poradna je neplacená, anonymní a využít ji může kdokoli.

„Jsem nešťastná ze svého vztahu k lidem. Existuje snad jen jeden člověk, k němuž mám zdravý vztah. Zbytek z velké části nemůžu snést. Začala jsem se vyhýbat lidem, prchám ze společnosti a trávím raději večery sama, abych nemusela s nikým komunikovat,“ napsala například své trápení jedna z návštěvnic poradny. Jiný dotaz se týká vztahu matky s dcerou, další zase partnerského, dotyčná se ptá, zda se má s přítelem rozejít nebo ne. „Pamatuji si na svůj první dotaz, v něm slečně její bývalý přítel vyhrožoval sebevraždou, pokud se k němu nevrátí," uvedla další příklad doktorská studentka psychologie a jedna z poradkyň Katarína Motalová.

Podle koordinátora poradny Tomáše Repky se na fungování poradny podílí přes dvacet poradců. „Je jich dost, takže se nemusíme bát náporu dotazů,“ řekl Repka. Někdy se na internetu objeví dotaz, u kterého si nejsou psychologové jistí, zda je myšlený vážně. „Nevíme, jestli se jedná o legraci nebo ne, ale nemůžeme je nechat bez odpovědi. Takovým otázkám věnujeme stejnou pozornost jako ostatním,“ dodala Motalová.

Poradci, kteří jsou většinou studenty psychologie, v IP pracují dobrovolně. Předtím ale musí projít kurzem Internetové poradenství, který fakulta nabízí. Na poradce dohlíží tři mentoři, kteří se s nimi pravidelně scházejí na takzvaných intervizích. Tam se probírají složité dotazy a organizace IP. Jednou až dvakrát za semestr je pro pracovníky uspořádaná porada s externím odborníkem.

Poradna nemůže nahradit psychologa

Dotazy i odpovědi na stránkách IP jsou veřejné, aby se k odpovědím dostalo co nejvíce lidí, kteří mohou mít podobná trápení. „Jméno není po uživatelích vyžadováno, pokud ovšem někdo své jméno uvede, zůstane viditelné. Většinou lidé píšou jen křestní jméno nebo přezdívku,“ vysvětlil si Repka. Vzpomněl si ale na jednoho tazatele, který uvedl své celé jméno a mnoho dalších identifikačních údajů. „Jeho odpověď jsme potom nezveřejnili,“ okomentoval případ koordinátor.

Poradci otázky zodpovídají do sedmi pracovních dnů. Pokud má člověk naléhavý problém, tak je na stránkách poradny uvedený kontakt na krizové centrum nebo linku důvěry. „Lidé by ale měli mít na paměti, že internetové poradenství nemůže plně nahradit lidský kontakt s odborníkem. Naše poradna by měla být jen prvním krokem k řešení problému,“ dodal Repka. Internetová poradna vznikla z iniciativy vedoucího katedry psychologie Zbyňka Vybírala, který je i garantem poradny.

Internetovou poradnu najdete na adrese http://www.poradna.fss.muni.cz/.

blog comments powered by Disqus