RRRun na pomoc uprchlíkům | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

RRRun na pomoc uprchlíkům

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Barbora Uhlová (Úterý, 20. říjen 2015)

Pomoci potřebným a zároveň udělat něco pro své tělo. To byla hlavní myšlenka závodu RRRun pořádaného Radiem R na pomoc v současné uprchlické krizi. Akce s dobročinným účelem přitáhla do brněnského parku Lužánky několik sportovních nadšenců a příznivců Masarykovy univerzity.

S blížící se jedenáctou hodinou se účastníci pomalu začali shlukovat okolo místa startu. V tutéž dobu se slova chopili moderátoři Jakub Pacner a Martin „Čáryfuk“ Šeda, aby akci slavnostně zahájili. Vyzdvihli především cíl běhu a to pomoc potřebným. Každý, kdo se chtěl závodu skládajícího se ze dvou okruhů zúčastnit musel zaplatit registrační poplatek, který dále poputuje na konto Člověka v tísni. Organizace za něj migrantům zajistí humanitární pomoc.

Jako první se běžel malý okruh o délce 4 500 metrů. V průběhu samotného závodění se samozřejmě přidali i četní fanoušci s hlasitým povzbuzováním. Moderátorské duo komentovalo aktuální dění na trati, zatímco fotografové pronásledovali běžce, snažíc se zachytit co nejvěrněji obraz závodu. Soutěžního ducha podtrhovala motivující hudba tepající z reproduktorů na hlavním stanovišti.

Po úvodním kolečku se peloton soutěžících roztrhl na několik částí. Vítězem kratší trati se stal sympatický absolvent Masarykovy univerzity, který okruh zaběhl v opravdu rekordním čase. „Běželo se mi dobře, počasí bylo příjemné,“ uvedl po obdržení medaile. Na otázku, proč se do závodu přihlásil, odvětil, že běhání je jeho koníček, navíc se dozvěděl o hlubším významu projektu a rád přispěl na dobrou věc.

Zmožení závodníci se pak mohli osvěžit vodou, ovocem, a díky spolupráci s kavárnou U Tří ocásků také dobře vychlazeným pivem nebo dalšími dobrotami.

Namáhavé druhé kolo

Druhé kolo mělo vypuknout přesně v 11:45, drobné zdržení ale start posunulo až na pravé poledne. Celková účast na tomto okruhu byla o poznání menší. Některým již po prvním kole scházely síly, jiní museli RRRun předčasně opustit. Na start se tak postavila už jen hrstka odvážných. Čekala je výzva v podobě deseti a půl kilometru.

I přes namáhavou trať si závod udržel svou pohodovou atmosféru. Účastníci zvolili lehčí tempo, takže do cíle nakonec doběhli. Poté přišlo vyhlášení pořadí a předání odměn těm nejlepším. Pro zlato si v hlavním závodu doběhl Jan Gerych.

Pořadatelé akce byli spokojeni. „Průběh byl hladký," pochvalovala si členka event teamu Nikola Sibylová. „Vše šlo podle plánu a všichni si to užili.“ Na závěr proběhlo společné focení a po jedné hodině odpolední se závodníci pomalu rozprchli domů. Lužánky ale osamocené nezůstaly. Jsou přece místem, kde se běhá od rána do večera.

blog comments powered by Disqus