Veganství je cestou k udržitelnosti, vzkazuje film Cowspiracy | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Veganství je cestou k udržitelnosti, vzkazuje film Cowspiracy

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Dominika Sladká (Sobota, 17. říjen 2015)

Živočišná výroba je jedním z největších omylů lidstva – na vlastní oči se o tom mohli přesvědčit návštěvníci minifestivalu s názvem Zvědaví a znepokojení, který měl za úkol poukázat na největší ekologické problémy dneška. Promítán byl film s názvem Cowspiracy amerických režisérů Kipa Andersena a Keegana Kuhna.

Kip Andersen, režisér a scénárista dokumentu, se snaží vypátrat, proč ty největší světové ekologické organizace mlčí o nejzávažnější ekologické hrozbě dneška. Podle OSN je největším ničitelem planety živočišná výroba, téměř se o tom však nemluví. Proč to tak je? To byla jedna z otázek, která po skončení filmu uvízla v hlavě nejednoho diváka.

Po promítání následovala diskuze, jejímiž hosty byli Jan Müller a Klára Havlová. Vegan fighter a thaiboxer Jan Müller přiznal, že jeho důvody k přechodu na rostlinnou stravu byly zpočátku etické. „Spousta lidí si neuvědomí, že to maso, které mají na talíři, je maso zabitého zvířete. A já si brzy uvědomil, že se na tom nechci podílet,“ sdělil publiku Müller. Zároveň ale uznává, že každé omezení spotřeby masa je z ekologického hlediska prospěšné. „Jde o to najít si hranici toho, co člověk může dlouhodobě dělat. Já třeba hřeším tím, že si občas dám tropické ovoce,“ odpověděl vegan fighter tazeteli na otázku, jak je to například s tolik vychvalovaným avokádem, o jehož přepravě si divák myslí, že není ekologická.

Druhá diskutující, Klára Havlová, měla na problematiku docela jiný názor než Müller, který je pro úplné zrušení živočišné výroby. Hnutí Duha vydalo publikaci Atlas masa, v němž doporučuje nejen přechod na bio maso, ale také omezení jeho spotřeby. Zástupkyně hnutí Havlová přiznala, že si nemyslí, že přechod na rostlinnou stravu je jediným řešením ekologického problému spojeného s živočišnou výrobou. Stačilo by podle ní chovat se k jídlu citlivěji: „V současnosti se hodně potravin vyhazuje, podle výzkumů až polovina, a to je podle mě špatně."

Brno je ráj veganů

V jednom důležitém bodu se ale oba hosté shodli – veganství zažívá obrovský boom. „V západním světě spotřeba masa už od roku 1989 klesá,“ prozradila divákům Havlová. Druhý diskutující pak projevil své nadšení z toho, že už jen v centru Brna se dnes nachází okolo dvaceti veganských podniků. V době, kdy on sám přestal jíst maso, byla situace úplně jiná. Dnešní svět je podle něj „rájem veganů“, jak s úsměvem poznamenal.

Jak lze tedy podle hostů lidi přesvědčit, aby omezili spotřebu živočišných produktů? Zástupkyně Hnutí Duha na dotaz odpověděla, že řešením problému je osvěta – musíme je informovat o souvislostech, o nichž nemají ani tušení. Podle Jana Müllera lidi přesvědčí pozitivní motivace. Je třeba ukázat, že veganství jim nic nevezme, jak se mnoho lidí mylně domnívá, ale naopak dá. Proto projekt Vegan fighter poukazuje na úspěšné sportovce, kterým veganská strava ohromně pomohla – jak v profesním, tak i v osobním životě.

Pořadatelem dokumentárního minifestivalu byl společensko-ekologický časopis Sedmá generace. Promítání filmů se konalo ve dnech 12. – 14. října na Fakultě sociálních studií.

blog comments powered by Disqus