Budíkova cukrárna | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Budíkova cukrárna

Do rubriky Příloha napsala Dominika Dufková (Pondělí,  1. prosinec 2008)

Gorkého 39

Po-pa: 7:30 – 18:00/ so: 9:00 – 12:00

Už jste někdy dostali k čaji citron v pytlíčku? Jestli jste něco takového ještě nezažili, pak se určitě vydejte po ulici Gorkého od Filozofické fakulty směrem na Úvoz a zamiřte přímo do dveří Budíkovy cukrárny.

„Slečnu honí mlsná?“ Tuto otázku mi položil prodavač, hned jak jsem přistoupila k pultu, abych si vybrala zákusek. Ukázala jsem na něco, co vypadalo jako hnědá koule. Okamžitě jsem si vyslechla doporučení na zákusek, který se jmenuje „brambora“ a je celý z marcipánu. Posadila jsem se tedy k jednomu ze dvou stolků, abych si na této specialitě pochutnala.

Příliš velký ruch zde nečekejte. Za dobu, co jsem v cukrárně strávila, sem zavítalo pouze několik lidí, ale všichni si zákusky odnášeli s sebou. Možným důvodem, proč se nikdo nezdržel déle než pět minut, by snad mohl být široký sortiment, který obchod nabízí. Když kolem sebe vidíte kromě zákusků, chlebíčků, baget (ne jen tak ledajakých, ale domácích) také čokolády, bonboniéry a dokonce alkoholické nápoje, mezi nimiž dominuje hlavně víno, těžko se odolává. Tolik zboží znamená zároveň malý prostor pro zákazníky. Aby se alespoň opticky prodejna zvětšila, visí nad stolky velké zrcadlo. Je tu pověšený dokonce i obraz zabalený do igelitu s cenovkou 390 korun. Obraz koupený v cukrárně doma každý nemá!

Nápojový lístek nabízí kromě čokolády vídeňskou nebo alžírskou kávu, cappuccino, frappé a já určitě příště zajdu na jahodový koktejl za 22 korun. A také na čaj, ke kterému zákazník dostane citron v pytlíku :)

espresso 25,– medovník 28,– zbytek nemají

blog comments powered by Disqus