Na Master Slamu improvizovali pořadatelé i účinkující | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Na Master Slamu improvizovali pořadatelé i účinkující

Do rubriky Kultura napsala Marie Drahoňovská (Pátek,  4. březen 2016)

Elita pěti finalistů celorepublikového kola Slam poetry přijela v úterý 1. března na exhibici Master Slam do Café Atlas. Publiku se zde předvedl současný mistr republiky ve slamu Rimmer, kterého však v úterý večer těsně porazil Anatol Svahilec, výherce soutěže v roce 2014.

Exhibice slam poetry v Café Atlas pořádá dvojice Jan Perla a Matěj Málek už přes rok, na Master Slamu museli i tak kvůli nepříznivým podmínkám improvizovat. „Počasí v březnu je sviňa, a tak Viktor Hanačík i Ondra Hrabal leží s horečkami,“ omlouval Perla nepřítomnost dvou z pozvaných slamerů. Z původně plánovaných devíti jich nakonec na exhibici dorazilo pouze pět. Díky tomu se místo tradičních dvou kol stihly rovnou tři, což si nakonec pochvalovali jak diváci, tak samotní slameři. „To třetí kolo, to je něco, co už hraničí s exhibicionis­tickou onanií. Vystoupili jsme s texty, ve kterých jsme si jistí, když jsme si to už v těch předchozích kolech odbyli,“ popisoval své zážitky z přednesu výherce večera Svahilec, který se v březnu vydává reprezentovat český slam do Belgie.

Diváci jako nedílná součást slamu

Po každém kole následovalo známkování, a jelikož slam je poezie určená především divákům, jsou to oni, kdo uděluje body. „Nejsme tu v divadle, ale na slamu, proto očekáváme zvuky nejen z pódia, ale i z hlediště,“ nabádal diváky moderátor večera Perla. Návštěvníci proto skutečně vyjadřovali hlasitý souhlas i nesouhlas s přednesem, ale i se známkováním. „Myslím si, že podstatou slamu je navázat kontakt s publikem. Když slamer přijde a lidé ho nějakým způsobem nevnímají, tak se to potom hodně projeví i třeba na tom hodnocení,“ konstatuje Málek, který se o slam zajímá už přes sedm let.

Nejmladší Jan Dibitanzl byl jediný, kdo v jednom ze svých výstupů zcela improvizoval. „První slam,“ křičel po jeho představení nadšený divák. Ne tak úplně zamýšlenou improvizaci si kvůli takzvaným oknům při výstupu zažili ale i ostatní účinkující. Pokaždé se ovšem ukázali jako profesionálové a improvizací se opět vrátili ke svému připravenému slamu.

Všechny výstupy měly svůj osobitý styl. Představení slamera Švéda ve třetím kole označil Jenda Perla jako „Romantický švédský nálet na Brno“. Rimmer s publikem komunikoval i skrze své herecké dovednosti. Anatol Svahilec se zase v prvním kole otočil k divákům zády. „Anatol je moje inspirace. Taky ode mě dostal desítku,“ smála se návštěvnice Jana Slepičková, která se sama Slamu věnuje a příští týden má svou slamerskou premiéru v Olomouci.

Brňané slamu rozumí

Na konci každého kola došlo ke změně složení poroty, takže se na konečném výsledku podílelo přes třicet diváků. Anatol Svahilec, který vyhrál v Brně už podruhé, na závěr předvedl „Slam z rychlovlaku“. Ten spočíval v tom, že běžně tři minuty dlouhý výstup zkrátil na minutu a to zrychlením přednesu natolik, že divák mohl pochytit pouze každé desáté slovo. Vítězství Svahilec při závěrečném poděkování okomentoval: „Mí Brňané mi verstehen,“ a vysloužil si tím velký aplaus.

blog comments powered by Disqus