Dvě hodiny diskuze s Žantovským divákům nestačily | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Dvě hodiny diskuze s Žantovským divákům nestačily

Do rubriky Ostatní napsala Marie Drahoňovská (Pátek, 25. březen 2016)

Diskuze s Michaelem Žantovským v brněnském kině Scala se nesla ve vznešeném duchu. Osobnost bývalého tiskového mluvčího Václava Havla, velvyslance České republiky ve Spojených státech amerických, ale také dopisovatele největší světové zpravodajské agentury Reuters, přilákala ve čtvrtek 24. března do sálu kina diváky všeho věku. Žantovský hovořil o svých profesních zkušenostech z dob, kdy byl ještě mluvčím Václava Havla, ale odpovídal i na otázky týkající se současné politické situace. Žantovského kniha „Havel“, k níž se host také vyjádřil, byla k zakoupení v předsálí, na závěr si ji návštěvníci mohli nechat autorem podepsat.

Prvních dvacet minut z diskuze bylo slyšet jen cvakání fotoaparátů ze všech stran sálu. Nejen z toho se ale dalo poznat, že se jedná o návštěvu významného hosta. Návštěvníci přicházeli vyparádění, jak se sluší a patří. Slečny a dámy v kostýmcích, muži v oblecích a kravatách. Otázky pokládali diváci i moderátor události, děkan Masarykovy univerzity Břetislav Dančák, s velkou úctou. „Kariéra Michaela Žantovského svědčí o jeho obrovské loajalitě vůči vysílající zemi, silném intelektu a jeho bystrosti proniknout do podstaty vztahů mezi Českou republikou, Spojenými státy, Izraelem a Velkou Británií,“ řekl na úvod Dančák a přivedl tak Žantovského mírně do rozpaků, jak host sám následně přiznal.

Otázky na hosta se ubíraly různými směry. Návštěvníci se zajímali jak o Žantovského minulost, tak o jeho názory na současné politické dění. „Za nesplněný cíl si kladu to, že se Češi nevyrovnali s minulostí, s tím, co představoval komunistický režim, jeho omyly a zločiny. Nepovedlo se nám ani postavit vztahy mezi Českou republikou a Slovenskem na stejnou úroveň, a tak došlo k rozpadu,“ uznal Žantovský v odpovědi na otázky moderátora směřující k událostem 17. listopadu.

Otázky zůstaly nevyčerpány

Po počátečním mírném ostychu se ozvalo mnoho dotazů i z hlediště. Diváky zajímal i názor diplomata na návštěvu čínského prezidenta v Česku, na teroristické útoky v Bruselu, nebo na vystoupení Velké Británie z Evropské unie. „Přišla jsem, protože mám knížku od pana Žantovského o Václavu Havlovi a taky protože ho mám ráda, Žantovského i Havla. Diskuze se mi moc líbila, myslím, že otázek klidně ještě mohlo být víc,“ komentovala své pocity jedna z návštěvnic.

Čtvrteční návštěva Žantovského v Brně však v kině Scala nekončila. Na celý den byl naplánovaný program, který z kina pokračoval do Knihovny Jiřího Mahena v Brně, dále do vily Tugendhat a končil v divadle Husa na provázku v půl jedenácté večer. Moderátor Břetislav Dančák se proto snažil hosta příliš neunavit a vyhrazený čas pro dotazy si pečlivě pohlídal. Žantovský neměl problém odpovědět na jakoukoliv otázku a zbylo mu dost síly i na závěrečnou autogramiádu. „Nakonec jsem neodolala a knihu jsem si koupila, mít ji z knihkupectví je jedna věc, ale mít ji i s podpisem autora, to je něco jiného,“ zmínila členka Studentské sekce Mezinárodního politologického ústavu Kateřina Rešlová, která pomáhala akci zorganizovat.

blog comments powered by Disqus