POZVÁNKA: Na Master Slamu se divákům představí česká slamová elita | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

POZVÁNKA: Na Master Slamu se divákům představí česká slamová elita

Do rubriky Kultura napsala Marie Drahoňovská (Neděle, 28. únor 2016)

„Master Slam“, neboli přehlídka finalistů celorepublikového finále Slam poetry. To čeká ty, kteří zavítají do Café Atlas na Žerotínově náměstí v úterý 1. března v sedm hodin. Návštěvníci se mohou těšit na představení špičky české undergroundové poezie. Pokud jste o této události ještě neslyšeli, věřte, že je pro vás připraven bohatý program s kvalitními hosty. Samotná událost začíná v sedm hodin večer, do kavárny ale můžete přijít o něco dříve, abyste si zažili tu správnou atmosféru.

Finále Slam poetry se v loňském roce po dlouhé době přesunulo z Brna do Plzně. Fanouškům tohoto druhu poezie proto hrozilo, že přijdou o zážitek z poslechu české slamové elity. Jan Perla a Matěj Málek proto uspořádali ve spolupráci s TIC a týmem ze Sálu Břetislava Bakaly „Master Slam“ a pozvali do Brna ty nejlepší české slamery. Mnozí z nich už potvrdili svou účast a tradice Slam poetry v Brně tak zůstane zachována.

Účast na sešlosti už potvrdil vítěz Slam poetry 2015 Jiří Charvát, alias Rimmer, který se do čela českých básníků postavil po sedmileté pauze. Rimmera jste mohli vidět i na ČT24, kde mluvil o sobě, ale i o Slam poezii, kterou považuje za bizarní žánr. Na sešlost dorazí i básníci Anatol Svahilec a Jirka Juráň, kteří v soutěži obsadili druhé a třetí místo, a mnozí další.

Recitace Slam poezie se od té, která se učí ve školách, v mnohém liší. Vždy by měla být autorským dílem a jejím cílem je zaujmout publikum a vyjádřit názor básníka. Při recitaci se nepoužívají rekvizity, básně mohou být připravené, ale mnohdy vznikají až na pódiu. Tento specifický styl básnického přednesu pochází z Ameriky, ovšem dnes má velké jméno už i v České republice.

blog comments powered by Disqus