Milovníkům výtvarného umění začíná nejlepší týden v roce | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Milovníkům výtvarného umění začíná nejlepší týden v roce

Do rubriky Kultura napsala Markéta Lankašová (Neděle, 13. březen 2016)

Sedmý ročník Týdne výtvarné kultury startuje v Brně už v pondělí 14. března. Na návštěvníky, kteří od 14. do 20. března dorazí, čekají přednášky, poutavé workshopy, komentované výstavy i vernisáže. Hlavním tématem letošního ročníku je soulad mezi slovesným a obrazovým vyjádřením, celou akci propojuje motto Napiš obraz.

Program pro návštěvníky všech věkových kategorií si připravily Moravská galerie v Brně, Galerie TIC, Univerzitní kino Scala, Galerie Ars, Muzeum města Brna či Dům umění města Brna a další. Organizátoři však nechtějí umění uzavírat pouze do galerií a muzeí, ale vyrazí s návštěvníky i do ulic. „Tématem je text a obraz, proto uspořádáme procházku a budeme pátrat po brněnském street artu,“ říká jedna ze spoluorganizátorek Irena Rodriguez Točíková.

Dům umění zase láká na workshopy. Návštěvníci si budou moci vyrobit skleněný šperk s iniciálou nebo keramickou kachli s citátem. Nebudou chybět ani tvořivé programy zabývající se slovní interpretací výtvarných děl, s nimiž bude spojená vernisáž děl umělců z Honkongu a Česka, kteří rekonstruovali výtvarná díla pouze na základě slovního popisu.

Pozadu nezůstane ani Univerzitní kino Scala, které si připravilo program převážně pro žáky základních škol. Věnovat se bude filmovému plakátu a různým filmovým adaptacím na jednu literární předlohu. V úterním workshopu si žáci sami vyzkouší, jak se točí film.

Součástí bude i vernisáž studentských prací, které žáci druhých stupňů základních škol, středních škol a gymnázií přihlásili do tradiční soutěže. Tématem soutěže pro letošní rok bylo slovo ve všech podobách. Vyhlášení soutěže proběhne na slavnostním zahájení akce v pondělí v 17 hodin v Místodržitelském paláci Moravské galerie.

Pomyslným vrcholem Týdne výtvarné kultury bude středeční konference v Uměleckoprů­myslovém muzeu nazvaná Mezi textem a obrazem – dialogy mezi literaturou a vizuální kulturou. Zúčastnit se mohou jak odborníci, tak široká veřejnost. Konference si klade za cíl rozvířit diskuzi o vztahu mezi výtvarným uměním a literaturou z různých vědních oborů. Na konferenci vystoupí například Tomáš Jeřábek, který se bude věnovat vztahu mezi literaturou a architekturou na začátku dvacátého století, nebo Jana Písaříková s příspěvkem o práci experimentálního básníka Jiřího Valocha.

Organizátory celého výtvarného týdne jsou studenti a vyučující z Katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, kteří letos poprvé navázali spolupráci s Ústavem české literatury a knihovnictví Filozofické fakulty. Tato spolupráce se výrazně podepsala i na celém tématu projektu. „Právě díky Filozofické fakultě hledáme vztah mezi výtvarným a slovesným uměním a hranice mezi textem a obrazem,“ dodává Rodriguez Točíková.

Celý program a další informace na htpp://tvk-brno.cz.

blog comments powered by Disqus