Novinář Filip Horký přiměl diváky ptát se | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Novinář Filip Horký přiměl diváky ptát se

Do rubriky Ostatní napsala Zuzana Kašparová (Úterý, 15. březen 2016)

Diskusní setkání s reportérem Filipem Horkým ukázalo jak důležité jsou náhody, ale i Twitter na cestě za vrcholnou novinařinou. Čerstvý student Metropolitní univerzity oboru Mezinárodní vztahy a Evropská studia má ve svých dvaceti čtyřech letech za sebou pět let v České televizi a momentálně pracuje pro DVTV. Účastníci dvouhodinového setkání pořádaného spolkem Lidé z praxe se dověděli mimo jiné o způsobech, jak se stát kvalitnějším novinářem.

Na Mendelově univerzitě to šumělo napětím hned, jak se Filip Horký objevil. Již po několika prvních větách se atmosféra velmi uvolnila, jelikož Horkého projev prokládaný dotazy diváků byl dynamický a bezprostřední.

První část prezentace, která se týkala Horkého kariéry odstartovala historkou o tom, jak jako šestnáctiletý sledoval zároveň tři monitory se třemi fotbalovými zápasy, aby o nich následně napsal na sportovní web. „Do České televize jsem se dostal přes Facebook,“ říká Horký a za ním se zobrazí část facebookové diskuze s moderátorkou Kateřinou Nekolnou, které jako osmnáctiletý napsal, že by to chtěl dotáhnout tam, kam ona a ani gramatická hrubka v textu mu v tom nezabránila. Na otázku, proč si ho reportéři DVTV vybrali do týmu, skromně odpovídá, že neví, protože rozhovory dělat neumí.

Twitter jako pomůcka novináře
Po otázce, kolik z přítomných používá Twitter, sleduje Horký vysoký počet rukou ve vzduchu. Otázku zvolil proto, že podstatná část jeho prezentace se věnovala Twitteru a tomu, jak důležitou pomůckou žurnalisty tato sociální síť je. Sám se snaží na Twitteru sdílet nejnovější informace. „Pokud zachytím informaci starší než dvacet minut, tak už ji dál nesdílím, protože už ji budou mít i ostatní,“ vysvětluje Horký, jak moc aktuální informace se snaží podávat. „To, co si dovolím na Twitteru, bych si nikdy nedovolil jako profesionální novinář,“ dodává a doplňuje prezentaci zaměřenou zejména na mladé několika tipy na aplikace, které zjednodušují ověřování informací.

Výrokem, že je žurnalistika praxe a žurnalistické vzdělání se hodí spíše ke hledání kontaktů mezi významnými novináři, se Horký vyjádřil k dotazu z publika, kde sedělo mnoho studentů žurnalistiky. „S tímto názorem nesouhlasím, v případě, že je vyvážená výuka teoretická s výukou praktickou, tak je to lepší, než výuka žádná. Navíc u nás na fakultě má student možnost si vyzkoušet práci v rádiu, novinách či televizi nanečisto, má povinnou praxi a tudíž po studiu nastupuje do práce připraven,“ reaguje účastník diskuze a student žurnalistiky Pásztor.

Po diskuzi si několik diváků s usměvavým Horkým udělalo „selfie“ nebo se rozloučili podáním ruky. „Jste velmi skromný,“ rozloučila se divačka Kuncová.

blog comments powered by Disqus