Že o domov lze snadno přijít ukáže festival Jeden svět | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Že o domov lze snadno přijít ukáže festival Jeden svět

Do rubriky Kultura napsala Monika Ryšavá (Sobota,  2. duben 2016)

Tolik diskutované téma migrace a uprchlíků letos motivovalo organizátory dokumentárního festivalu o lidských právech Jeden svět. Snímky festivalu se zaměřují na imigranty přicházející ze svých domovů do Evropy, ale i na ty, kteří svůj domov jistý mají. Osmnáctý ročník Jednoho světa v brněnských kinech a podnicích nabídne dokumenty o hledání domova a migraci do 5. dubna.

Tématem letošního festivalu je hledání domova. „Velmi často je domov spojován se ztrátou, nebo naopak nalezením. Takzvaná migrační krize nám ukázala hodně především o nás samotných. I v srdci Evropy lze o domov snadno přijít ať už vinou domácího násilí, nebo exekucí. I o tom jsou letošní filmy,“ uvedla ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

Festival v Brně zahájila projekce filmu Syrská Love Story v kině Scala. Tomuto snímku udělila hlavní porota festivalu Cenu za nejlepší film a Cenu za nejlepší režii. Dokument je o dilematu mezi odpovědností k rodině a věrností státu. Ukazuje příběh syrského páru, kteří se do sebe zamilovali ve vězení a poté jako političtí uprchlíci opustili zemi.

Diváci uvidí, jak se „žije“ v Severní Koreji

Další filmy nabídnou pohled na přípravu k opuštění domova, útěk, pobyt v detenci či uprchlickém táboře nebo sžívání se s novým prostředím. Snímek V paprscích slunce zase promítá život běžné pchjongjangské rodiny, jejíž dcera byla vybrána k účasti na jedné z mnoha slavných korejských „spartakiád". Film je zajímavý tím, že dokumentaristé nechali běžet kameru i ve chvílích, kdy jsou scény předem aranžovány severokorejskými „režiséry“. Záběry, které tak neměly nikdy vzniknout, vložili do příběhu o zdánlivě šťastném životě. Novinkami jsou kategorie Neklidná Ukrajina a Kdo je tady normální?, což je kategorie zaměřená na touhu lidí se znevýhodněním zapadnout do většinové společnosti.

Rekordního počtu přihlášených žáků a studentů dosáhli letos organizátoři v nabídce dokumentů pro školy, která čítá 66 projekcí nabízených na šesti místech v Brně. „Největší zájem ze strany studentů a pedagogů zaznamenáváme u filmu Můj džihád, který přibližuje osudy mladých muslimů žijících v Evropě, kteří se dobrovolně vrací zpět na východ bojovat za „svou svatou válku“," řekla koordinátorka festivalu v Brně Kateřina Petrášová. Obrovský zájem je podle ní také o dokument českého režiséra Filipa Remundy Blízký daleký východ ze současné Ukrajiny.

Filmy mohou zájemci zhlédnout v kinech Art a Scala, Kabinetu múz, v Uměleckoprů­myslovém muzeu a nových kulturních prostorech Bajkazylu a Divadelním studiu Paradoxu. Vstupné je 90 korun.

blog comments powered by Disqus