Fakulta spokojených absolventů? | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Fakulta spokojených absolventů?

Do rubriky Téma čísla napsala Martina Pelcová (Sobota, 22. listopad 2008)

Je naše fakulta matkou spokojených absolventů se zajímavou prací?

Účastníci dnešního setkání tvrdí, že ano. Martina Illeová zde studovala navazující magisterské studium oboru sociální politika a sociální práce. Na studentská léta má ty nejlepší vzpomínky: „Poznala jsem tu spoustu skvělých kolegů a spolužáků, ale hlavně, profesně mě ty dva roky strávené na fakultě díky polovičnímu úvazku v Centru praktických studií posunuly mnohem dál.“ Podobně si chválí studium i kolegyně z oboru Martina Bártová, která dnes pracuje pro třebíčské občanské sdružení Střed. „Co se řešilo v rámci studia, teď uplatňuji v praxi,“ říká absolventka, která zažila fakultu ve všech jejích dosavadních budovách včetně období nástupu e-zdrojů.

Odpověď opřenou o pravidelný kvantitativní výzkum nám může poskytnout i samotná univerzita. Na stránkách Odboru pro strategii a rozvoj nebo Poradenského centra rektorátu jsou k dispozici detailní statistiky, které zpracovávají ohlédnutí studentů za vzděláváním a jejich uplatněním v praxi včetně aktualizovaných údajů z úřadu práce. Výzkum nerozlišuje mezi katedrami, zkoumá všechny absolventy dohromady.

Jak si tedy vede naše fakulta v porovnání s ostatními „sestrami“?

Ve většině bodů, které rozhodovaly o spokojenosti absolventů s jejich aktuální situací, se fakulta pohybuje v univerzitním nadprůměru, ať už se zkoumá hrubý nástupní plat nebo dobu potřebnou k nalezení pracovní pozice. Zdá se však, že peníze ani snadná cesta k placenému zaměstnání nejsou tím, co by studující na fakultu přivedlo. Na své práci si absolventi cení možnosti osobního rozvoje a seberealizace, prestiže, atraktivitu pracovního prostředí a podmínky dělání kariéry. V těchto kritériích si fakulta drží vysoké bodové hodnocení (z maximálních sedmi bodů sahá k šesti), a nebýt o něco kritičtějších respondentů z posledního výzkumu, bylo by celkové hodnocení ještě lepší.

blog comments powered by Disqus