Atrium zaplnily neziskovky | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Atrium zaplnily neziskovky

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Markéta Lankašová (Úterý,  5. duben 2016)

Na Fakultě sociálních studií se v pondělí 4. dubna představily neziskové organizace působící v Brně. Jarmark neziskovek, pořádaný v rámci letošního festivalu Jeden svět, obsadil fakultní atrium na celé odpoledne. Návštěvníci se mohli seznámit se sociálními, výchovnými, environmentálními a kulturními spolky.

V atriu bylo k vidění asi třicet stánků, kde dobrovolníci prezentovali práci svých mateřských organizací. Zájemci o dobrovolnickou nebo neziskovou činnost mohli vybírat jak z brněnských, tak i z celosvětových seskupení.„Přišly jsme se hlavně podívat, jaké neziskovky existují. O dobrovolničení uvažujeme už delší dobu,“ usmívaly se dvě studentky naší fakulty. Jejich přání dostat co nejvíce užitečných informací se jim nejspíše splnilo, protože zástupci organizací rádi všem poskytli odpovědi na všetečné otázky. Každý stánek mimo to nabízel letáčky a brožurky se základními informacemi o své činnosti. Budoucí dobrovolníci získali i kontakty a odkazy, jak se s vybranou organizací spojit.

Některé organizace si pro zájemce připravily kvízy nebo tvořivé aktivity. Například u stolečku Greenpeace si mohli návštěvníci vyrobit peněženky z kartonu od mléka, některé neziskovky lákaly na výrobu vlastní placky. Slečny u stánku Mladiinfo prověřovaly znalosti studentů v pivním kvízu.

U stánku organizace Ratolest bylo možné stát se na pět minut dobrovolníkem a udělat si představu o tom, jak spolupráce s dětmi nebo seniory probíhá. Organizace Domov pro mne zase umožnila vyzkoušet si, jaký je to pocit být připoután na vozíčku.

Přímo na jarmarku se účastníci mohli zapojit do zajímavých soutěží. Třeba organizace AISEC nabízela soutěž o zahraniční stáž, Hnutí Brontosaurus zase kurzy buddhismu v Himálajích, organizátoři jarmarku vypsali soutěž o lístky na jeden z promítaných filmů v průběhu festivalu Jeden svět.

Kromě soutěží a tvořivých zastávek se dalo narazit na nejednu výzvu k podpisu petice. Amnesty International sbírala podpisy na petici za propuštění aktivistky za ženská a dětská práva, která je vězněna v Číně. Greenpeace chce peticí, pro kterou sbíralo podpisy, bojovat proti palmovému oleji.

Návštěvníci si také mohli zakoupit výrobky na podporu činnosti neziskovek – ať už se jednalo o kalendáře, hrníčky, šperky nebo placky.

blog comments powered by Disqus