Poblouznění krásou jara | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Poblouznění krásou jara

Do rubriky Kultura napsala Marie Drahoňovská (Pondělí,  2. květen 2016)

Krása je důležitou součástí života každého z nás. Kdybychom nevnímali krásu světa, ochudili bychom náš život o hodně. Krásu můžeme objevit v sebemenších maličkostech, jako jsou pohyby tanečnice, cválající kůň, západ slunce nebo dolíčky na tváři smějícího se člověka. Abychom ale krásu mohli patřičně zpozorovat a vychutnat si ji, potřebujeme k tomu zároveň i ošklivost – protipól krásy, který na ni klade důraz.

Myslím si, že jaro je období, které nám tuto skutečnost dává nejvíce najevo. Po sychravé a vlezlé zimě, zabalené v mlžném oblaku, přichází to jemné jaro, které vlévá život do žil lidí, sílu do kořenů stromů a přiměje nás k hlubokému nádechu s tím, že koloběh roku začíná nanovo. Ať už je to pučící semínko, kvítek na větvi stromu nebo rostlina, která se vzedmula z promrzlé země a plná života se natahuje za paprsky slunce, které sice ještě nemají velkou sílu, přesto ale vnáší do běžného života radost. Sněhovou šedost a zatažené nebe vystřídají barvy, které jsou všude. Vidět led na řece, jak se stává tenčím a tenčím a řeka sílí zalévajíc břehy až po okraj. V zimě tolik nepříjemné brzké vstávání najednou obohatí zpěv ptáků, který vykouzlí úsměv na tváři snad i tomu největšímu ospalci.

Lidé mají pro krásu cit. Máme jakousi vlohu obdivovat věci kolem sebe, ať už se jedná právě o přírodu, kulturu nebo o lidi samé. Někdy mě až zaráží, jak se dokážu vyžívat v kráse druhých lidí. Nemoci odtrhnout zrak od tmavých očí kluka, který se mnou cestuje vlakem nebo se hodiny dívat na portréty Audrey Hepburn a kochat se tou nádherou.

Zároveň se ale krása nás samotných stává čím dál důležitější. Dokážeme stát půl hodiny před zrcadlem a vymýšlet nové způsoby, jak se ještě více zkrášlit. Bavíme se tím, že si fotíme stovky selfie, které si potom prohlížíme, a máme radost z toho, když se sami sobě na fotce zalíbíme. Vybíráme ty nejpovedenější fotky a nabízíme je přes sociální sítě veřejnosti, aby taky obdivovala naši krásu.

Je důležité si uvědomit, že krása nemusí být vždy povrchní. Nezapomínejme proto na krásu, která nás obklopuje, ani na krásu nás samých. Co je totiž pro člověka nejdůležitější, je spokojenost se sebou samým. Nemusíme být Miss České republiky na to, abychom si připadali krásní, protože ať už se to zdá být sebevětší klišé, krása spočívá především v našem nitru.

blog comments powered by Disqus