Pole dance mi pomohl zvýšit si sebedůvěru | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Pole dance mi pomohl zvýšit si sebedůvěru

Do rubriky Sport napsala Tereza Hálová (Středa, 17. srpen 2016)

Studentka žurnalistiky a environmentálních studií naší domovské fakulty Marie Mrázová má poněkud neobvyklý koníček. „Pole dance, tanec, v němž se snoubí flexibilita, posílení celého těla s prvky akrobacie. Nesmírně obtížný, avšak zábavný sport, který spojuje eleganci, smyslnost a ženskost,“ říká tanečnice.

Pole dance, zvláště v poslední době veliký fenomén. O co se vlastně jedná?

Pole dance je fyzicky velice náročným typem sportu na tyči, jenž kombinuje prvky různých tanců a tělesných cvičení, mezi něž patří balet, salsa, sportovní gymnastika, akrobacie či moderní tanec. V takové podobě, v jaké jej známe dnes, vznikl pole dance v cirkusovém prostředí Číny ve 20. letech minulého století.

Jakým způsobem ses k tomuto poněkud neobvyklému tanečnímu sportu dostala? Čím tě pole dance poprvé nadchl?

Je tomu už více než rok, co jsem byla na své první lekci. Šla jsem se tehdy podívat na úvodní hodinu se svojí zkušenější kamarádkou. Pole dance je na pohled skutečně atraktivní, hrozně se mi to líbilo a když jsem viděla, co dokáží ostatní, najednou jsem věděla, že to chci umět taky. Za malou chvíli jsem už šťastně držela v ruce permanentku na deset lekcí. Hrozně mě to chytlo.

Z fotek vypadá tanec skutečně velmi nesnadně. Zaznamenala jsi po určité době cvičení nějakou výraznou fyzickou změnu? Jak se po tréninku cítíš?

Cítím se skvěle, pole dance pro mě znamená současně relax i dřinu. Je to úžasný způsob, jak nechat starosti stranou, vyčistit si hlavu, zároveň je pole dance jako sport účinný na zpěvnění celého těla a každé více či méně problematické partie. Pravdou je, že pole dance bolí. Zvlášť ze začátku, když si tělo zvyká na nový typ pohybu. Pokrčíte nohu, zaháknete sem, druhou nohu napnete, pustíte jednu ruku, podsadíte pánev a držíte. A ještě se u toho snažíte dobře vypadat. Z různých triků mám modřiny, ale jsou to takové ty modřiny, které vám připomínají vaše úspěchy, a na které jste náležitě hrdí. Jít na trénink se pokaždé ukáže jako dobrý nápad.

Tělo by mělo být odhaleno decentně

Máte, jakožto tanečnice, na tréninky či soutěže nějaký striktně předepsaný cvičební úbor?

Cvičební úbor na tréninky máme pouze doporučený, ten se skládá ze sportovní podprsenky, přiléhavého tílka a elastických kraťásků. Na závěrečné protahování potom delší legíny, aby nohy zůstaly v teple a my si nenatáhly žádný sval. Na soutěžích jsou ale pravidla přísnější. Tanečnice mívají sportovní kalhoty s nohavičkami, nesmí být totiž vidět hýždě stejně jako dekolt, ačkoli různobarevný obtažený trikot s nápaditými průstřihy je samozřejmostí.

Souvisí způsob oblékání při tanci pouze s praktičností, nebo má i estetickou funkci?

Je to jednak praktické, protože po čase člověk zjistí, že by mu vše ostatní zavazelo a že opravdu stačí jen podprsenka a kraťásky. Decentním způsobem poodhalit tělo tanečnice a podtrhnout tak přirozený ženský půvab je však v pole dance přirozené. Určitě doporučuji k vybudování vyššího sebevědomí.

Do jaké míry podle tvého názoru pole dance obecně souvisí s krásou? Dbá se kupříkladu, abyste vyjma dobře zvládnutých cviků působily přitažlivě, ba přímo sexy?

Pole dance má velké množství variací. Je rozdíl cvičit pole sport či jít cestou pole art. Pole sport, pole dance fitness, slouží vyloženě na posílení svalstva, obsahuje náročné akrobatické prvky a jedná se skutečně spíše o sportovní disciplínu. U pole art, jak již název napovídá, se klade důraz na umělecké ztvárnění. Má to působit mnohem více étericky. Něco jiného je účastnit se mistrovství České republiky či světa, nebo australské soutěže Miss Pole Dance, kde jsou podpatky podtrhující ženskost nezbytnou součástí úboru.

A když nebudeme hovořit o profesionálních tanečnicích. Jaká je praxe u vás?

I my musíme samozřejmě působit hezky. Vždy je třeba zapojit výraz, aby to nebylo jen odcvičené, při každém cviku mít proplé špičky, aby naše nohy zůstaly ladně protažené. A celá sestava by měla být nějakým způsobem taky elegantně zakončena, ne po dokončení triku, tak říkajíc, žuchnout na zem.

Krása u pole dance není tak důležitá, jak by se mohlo zdát

Procházejí dívky na soutěže určitým výběrem, upřednostňují se konkrétní typy tanečnic?

Nic takového jsem nezaznamenala, ani žádné váhové omezení. Obecně se však pro cvičení na tyči nedoporučuje mít více než devadesát kilogramů, ale to spíše ze zdravotních důvodů.

Chodívají dívky na trénink nalíčené? A na soutěže?

Některé holky chodí na lekce nalíčené, oproti tomu na soutěže je výrazný make-up vyloženě nezbytnou nutností. Tanečnice by měla vyniknout.

Snaží se dívky docílit štíhlejší postavy právě z toho důvodu, že spoře oděné cvičí na tyči?

Nijak zásadně jsem si nevšimla, že by se holky snažily hubnout kvůli pole dance. Určitě některé z nich dělají ještě jogging, chodí do posilovny či na jógu. Samozřejmě, tím, že oblečení na sobě máme skutečně po málu, občas nějaká vyjádří nespokojenost, ale o nic přehnaného se nejedná.

A jak to konkrétně pociťuješ sama u sebe? Rozptyluješ se u cvičení myšlenkami, zdali u toho dobře vypadáš?

Ne, to je mi úplně jedno. Já si každý trénink snažím co možná nejvíce užít, důležité pro mě je, abych zvládla cvičený trik. Jestli bych se tím nějak stresovala na soutěži, nemůžu posoudit, žádnou jsem ještě neabsolvovala.

Pole dance je plný předsudků

Setkáváš se stále s určitými předsudky vůči pole dance jakožto tanci u tyče?

Pole dance je skutečně plný předsudků, zvláště ze strany mužů. Dívka u tyče byla přece jenom dlouhou dobu spojována pouze se striptýzovými bary, takže se dá předpokládat, že ještě chvíli takovéto dogma přetrvávat bude. Na pár nejapných poznámek jsem zvyklá, většinou každého ale po chvíli ta sranda přejde a dokáže uznat, že se jedná o sport a tanec. Důležitá je pro mě podpora od přítele.

V jakých cvicích jsi nejlepší? Prozradíš i svůj momentální cíl?

Musím přiznat, že mi nejvíce jdou triky zaměřené na flexibilitu. Už jako malá jsem docházela na balet, který je v případě pole dance velkou výhodou. Jsem pružná, hned na první hodině jsem zvládla napodobit všechny předcvičované provazy a rozštěpy. A čeho bych chtěla v současné době dosáhnout? Takzvaného Twisted Gripu, který je snem mnoha poledancerek a poledancerů a jedním z náročnějších pokročilejších triků, kdy se jednou nohou odrazíte, pak zabíráte břišními svaly a v podstatě se snažíte udržet celou váhu svého těla. Důležité je, aby se vám nepodlomily ruce. Tohle mě však na pole dance baví nejvíc. Díky velkému množství stále nově se objevujících prvků má člověk pořád co zlepšovat, kam se posouvat, pokořovat nové výzvy a nikdy nezamrzne na jednom místě.

blog comments powered by Disqus