Zmikund na Špiblergu? Se s tím smiř! | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Zmikund na Špiblergu? Se s tím smiř!

Do rubriky Kultura napsala Viktorie Pokorná (Středa,  4. květen 2016)

Četné překlepy, pravopisné chyby a obrázky které vypadají, jako by byly vytvořeny v Malování, to všechno doplněno suchým humorem a dějepisnými fakty. Řeč je o Opráskách sčeskí historje, které se právě ve speciální sérii Lucemburské opráski představují na Špilberku.

Jak už název výstavy napovídá, hlavními hrdiny jsou zde právě Lucemburkové. Návštěvníci si tak na brněnském hradě mohou prohlédnout ve více jak třiceti komiksech všechny významné zástupce tohoto rodu, a to od Karla IV., od jehož narození uběhne letos právě 700 let, až po v poslední době velmi medializovaného, brněnského markraběte Jošta.

Vystavená díla slouží v podstatě jako stručná sonda do rodinné historie Lucemburků. Nejedná se však jenom o stará známá fakta, ale i o zákulisní informace z českého panovnického klanu. Můžeme se tak například dozvědět, jak dopadne Karel IV. po noci na Karlštejně, jak Jošt ke svému koni přijde či jak to vlastně bylo s glejtem a upálením Jana Husa. A jak si rozumí samotný brněnský Jošt se Zikmundem? „Podle toho, jak se zrovna potřebují. Jak to tak v rodině bývá, když si potřebujete od příbuzných půjčit sekačku na trávu nebo peníze na armádu, snažíte se s nimi vyjít co to dá, ale někdy je to těžký,“ říká autor oprásků Jaz.

Právě autor výstavy je další zvláštností oprásků. Již od roku 2012, kdy na facebooku vyšly první kresby, zůstává v anonymitě. Pod komiksové stripy se podepisuje jednoduchým Jaz a na veřejnosti se neobjevuje jinak, než v masce již zmíněného Zikmunda, kterého pravidelní čtenáři znají spíše pod zkomoleninou Zmikund a který si za dobu existence oprásků získal u lidí notné sympatie. Stal se tak jednou z nejoblíbenějších postav.

Mezi vystavovanými kousky najdeme jakousi všehochuť z autorovy tvorby. Na velkých panelech jsou zde umístěny kresby, které lidé poznají z Facebooku, 5 doposud vydaných knih a také nové kousky, které Jaz vytvořil speciálně pro brněnskou výstavu. Tyhle jednoduché kresby doplnilo Muzeum města Brna o několik předmětů z archeologických vykopávek, které jen dotváří celý ráz výstavy a přináší návštěvníkům ucelený pohled na dobu, v níž Lucemburkové vládli českým zemím. Na své si zde přijde i hravější část obdivovatelů umění. Muzeum jim totiž přichystalo unikátní možnost vyzkoušet si vytvoření vlastního oprásku. K dispozici jsou masky panovníků, jejich manželek či samotného Jana Husa, které doplňují komiksové bubliny s hláškami typickými pro kresby.

A co na opráski říkají návštěvníci? „Tyto kresby už jsem znala předtím z internetu, dokonce jsem si podle Jazových knížek opakovala dějepis k maturitě, takže když jsem zjistila, že se budou vystavovat na Špilberku, neváhala jsem a vydala se tam,“ řekla studentka pedagogické fakulty, Alena Šichtová a její sestra Kateřina se přidala slovy: „Moc se mi líbí, že to není jen typický komiks, u kterého se člověk zasměje, ale je doplněný i historickými fakty, takže se člověk nejen pobaví, ale taky se i třeba něco nového naučí.“

Takže ať už jste fanoušky historie, moderního umění nebo se prostě jen rádi bavíte, Lucemburské opráski na vás budou čekat až do 3. července v galerii Jih na hradě Špilberku.

blog comments powered by Disqus