Z herny za pomoci dobrovolníků vzniklo nahrávací studio Amarorecords | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Z herny za pomoci dobrovolníků vzniklo nahrávací studio Amarorecords

Do rubriky Fotoreportáž napsala Marta Svačinová (Úterý, 26. duben 2016)

Nezisková organizace IQ Roma servis splnila sen nejen romské mládeži a přeměnila hernu v ulici Milady Horákové na nahrávací studio. „V IQ Roma servisu jsme zhruba v roce 2004 slovo kultura vyškrtli ze stanov. Měli jsme pocit, že si lidé myslí, že Romové neumí nic jiného než jen zpívat a tancovat. Chtěli jsme od tohoto stereotypu pryč. Ale Horváth Gejza mi dal brouka do hlavy, kultura je podle něj zásadní věc, protože vytváří společnost,“ říká ředitelka IQ Roma servisu Katarína Klamková.

Profesor Tomáš Sirovátka z naší fakulty zapojil IQ Roma servis do projektu zaměřeného na rizikovou mládež z evropských měst. Předmětem zkoumání bylo, jestli některé z již fungujících praktik mohou fungovat i v jiných podmínkách. Lidé z neziskové organizace IQ Roma servis si vybrali projekt nahrávacího studia ze španělské Barcelony a snažili se jej přenést do Brna.

Fakulta pak zprostředkovala prvních 200 tisíc na rozjezd nahrávacího studia, drobní i větší dárci zaplatili zbytek. Hlavním dárcem se stala americká soukromá rodinná nadace Bander Philantropies. Celkové náklady se vyšplhaly na 800 tisíc, z toho 90 procent financí bylo použito na stavební materiály. Současné vedení města Brna v čele se starostou Martinem Landou zprostředkovalo za symbolický nájem prostory patřící městské části Brno-střed v ulici Milady Horákové, kde dříve sídlila herna. „Tyto prostory jsme měli dlouhodobě volné. Nevkusná herna zela prázdnotou a byla symbolem toho, jak bývá často tato lokalita využívána,“ komentuje starosta Martin Landa. Na rekonstrukci se podílelo mimo jiné i čtyřicet sedm dobrovolníků. Do budoucna je plánováno dovybavení studia a zřízení kavárny.

blog comments powered by Disqus