Retro kousky z druhé ruky jsou na FSS žádané | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Retro kousky z druhé ruky jsou na FSS žádané

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Marie Drahoňovská (Úterý, 10. květen 2016)

V Atriu na FSS bylo tento týden zase o něco rušněji. Jeden z jeho rohů si totiž od pondělí do středy zabrali lidé z Radia R se svým jarním bazárkem. Velký stůl byl obložen second handovým oblečením, ovšem ani ten nestačil. Různé kusy ošacení visely po parapetech, velká část jich ještě ležela nevyskládaná v krabicích. To ovšem nikomu nebránilo v tom, aby se jimi prohraboval a hledal svůj vysněný kousek pro jarní radovánky.

Oblečení z Bazárku šlo rychle na odbyt, jelikož studenti humanitních předmětů si často na věci z druhé ruky potrpí. „Prodávat nám jde lehko, zjistila jsem, že tu spoustu lidí ujíždí na oblečení z druhé ruky,“ uvedla Janka Kmecová, která si zrovna odpracovávala u stánku svou směnu. Lidé z Radia R, kteří Bazárek organizují, tvrdí, že je to akce environmentálně zaměřená. Tím, že si lidé koupí věci z druhé ruky, totiž podporují recyklaci.

Smlouvání nepatří jen na asijské tržnice

Netradiční je Bazárek Radia R nejen v typu zboží, které nabízí, ale i ve způsobu, jakým oblečení prodává. Jedná se totiž o kousky, které přinesli přímo členové radia, a každý zájemce si může sám navrhnout cenu, za kterou je ochotný si určitý model koupit. „Já si koupím tenhle klobouček, ale doufám, že nebude moc drahý. Nad dvacku nejdu!“ komentovala zákaznice Zuzana Kašparová svůj výběr ještě dřív, než se dozvěděla, že si cenu může sama zvolit. Samozřejmě následovalo dlouhé smlouvání a dohadování o tom, jakou cenu klobouček má, nebo nemá. Nakonec cena čepečku skončila na 25 korunách.

Univerzální členové Radia R fungují jako prodavači i modelky

Přesto, že prodavači a prodavačky byli přímo členové Radia R, v mnohých z nich se projevily obchodní vlohy. „Tyhle kalhoty jsou naprosto luxusní, navíc zvonáče znovu přicházejí do módy,“ vyzývala kolemjdoucí studenty Iva Puškarová za pultem. „Já sama jsem si ulovila krásné svetrové šaty, navíc je v nich 15 procent norka, takže fakt paráda,“ pokračovala Puškarová ve vábení kolemjdoucích.

Bazárek Radia R je každoročně velkou událostí. Váže se k ní i focení unikátních kousků, pomocí nichž pak rádio už několik dnů předem láká lidi na tuto akci. Modelky a modelové se skládají z týmu Radia R a pro událost focení si vždy vyberou zajímavé místo. Letos jím bylo depo. Oblečení se vedle oprýskaných zdí a vlaků krásně vyjímalo.

blog comments powered by Disqus