MUNI má vlastní obchůdek. Prodavačky otevíračkový nápor přežily | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

MUNI má vlastní obchůdek. Prodavačky otevíračkový nápor přežily

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Markéta Lankašová (Středa, 21. září 2016)

Studenti, univerzitní nadšenci, ale i pyšní příbuzní a turisté mohou nově koupit upomínkové předměty s logem Masarykovy univerzity v kamenném obchodě. Scalanterii první semestrové úterý slavnostně otevřel prorektor Ivan Malý.

Přípitek a první otočení klíčem bylo naplánované na 16 hodin, ale už od poledne se před kinem Scala, v jehož foyer nový obchůdek sídlí, začaly tvořit hloučky nedočkavých studentů. Zájem byl velký – při přípitku se v hale těsnalo na dvě stovky zvědavců.

Za pokladnou seděla studentka anglistiky Pavla. Strach o budoucnost obchůdku nemá. „Nejvíce jdou na odbyt mikiny a hrníčky, ale i vaky na záda a placky s logem univerzity." Při zahájení prodeje byly v obchůdku všechny tři prodavačky. „Ještě že tak. Všichni chtěli mikiny. Holky pro další zboží musely narychlo zajet,“ směje se Pavla. O částečný kolaps se podle ní postarali studenti z Erasmu.

Nápad na otevření obchůdku se zrodil přímo na rektorátu. Přípravy probíhaly celé září, největší nápor však přišel v posledním týdnu. „Všechno jsme chtěli mít vychytané. Navíc se ještě fotily předměty i obchod na propagaci,“ vysvětluje mladá lingvistka. Určitý čas musely holky věnovat i přípravě lákavého pohoštění. Kromě propagačních předmětů si studenti mohou v univerzitním shopu zakoupit také některé knihy vydané nakladatelstvím Munipress, filmové ponožky nebo batoh či deštník s logem Scaly, která se podle prorektora Malého stala duší celé univerzity. „Prodej předmětů fungoval, ale nyní se s naším – papundeklovým, ne kamenným – obchodem více otevíráme veřejnosti. Myslím, že až teď se opravdu můžeme zařadit mezi světové univerzity, jako je třeba Yale,“ pronesl Malý ve svém proslovu.

V univerzitním shopu Scalanterie lze platit pouze hotově. Je otevřen každý všední den od 12 do 21 hodin. Redakce Halasu mu přeje spoustu spokojených zákazníků.

blog comments powered by Disqus