Objev chuť, příběh i samotný svět kávy | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Objev chuť, příběh i samotný svět kávy

Do rubriky Kultura napsala Marie Drahoňovská (Sobota, 24. září 2016)

Šestý ročník Týdne kávy se kromě delikátní kávy zaměří na osvětu a také kvalitu. Program oživí přednášky profesionálů, soutěže pro baristy i nebaristy a v neposlední řadě ochutnávka káv všeho druhu.

Festival vypukne již tradičně na mezinárodní den kávy 1. října. První dva dny se ponesou ve stylu trhů kávy, které jsou umístěny v prvním patře hotelu Continental. Jako doprovodný program je připraveno spoustu přednášek, mimo jiné například s vítězem soutěže Barista roku Ondřejem Hurtíkem nebo indickým pražičem kávy Mattem Chitharanjanem. „Jsme rádi, že můžeme pokaždé představit tak vzácné hosty,“ komentuje letošní účast spoluorganizátorka festivalu Tereza Prejdová.

Soutěže pro profíky i amatéry

V ceně lístku na celý víkend za 300 korun je zahrnuta neomezená konzumace káv a veškeré přednášky. „Nákup lístků v předprodeji je pro nás velmi důležitý pro to, abychom mohli festival organizovat i nadále,“ svěřuje se koordinátorka festivalu Kateřina Eichlerová. Přesto je v plánu i neplacený program, který bude probíhat v prostorách restaurace hotelu Continental. Víkend oživí dvě baristické soutěže a zapojit se budou moci i amatéři. „Podmínkou účasti v amatérské soutěži je, aby účastník nepracoval v nějakém kavárenském podniku více jak půl roku. Chceme, aby se účastnili hlavně milovníci kávy, kteří si nápoj rádi připravují doma,“ uvedla Eichlerová.

Nepostradatelné „Kapůčo labůžo“

Od 3. října pak festival pokračuje po mnoha brněnských kavárnách. „Po loňské zkušenosti jsme ustoupili od podobných akcí například ve Zlíně a snažíme se zaměřit hlavně na Brno, které dobře známe a můžeme proto z akce vytěžit maximum,“ tvrdí Eichlerová. Letošní Týden kávy zaručuje pravou chuť espressa a také „kapůčo labůžo“, neboli cappuccino, které vás nepopálí, ani když na něj máte jen pět minut. Pokud je mléko správně našlehané, zchladí totiž kávu natolik, že je možné si svůj šálek vychutnat okamžitě. Tato dvě kritéria musela letos poprvé splnit každá kavárna, která se rozhodla v Brně již oblíbeného festivalu kávy zúčastnit. „Chceme zaručit kvalitu, která je pro nás už od přípravy kávy nepostradatelná,“ vysvětluje Eichlerová.

Výběrovost a důraz na dochvilnost způsobila, že na letošním listu zapojených kaváren budou mnohá známá jména chybět. „Spousta kvalitních podniků bohužel nevyprazdňuje svou poštovní schránku a my už jsme na ně nemohli déle čekat,“ vyjadřuje lítost nad tímto faktem Eichlerová. Místo původního čísla zapojených podniků, které se pohybovalo okolo stovky, se letos nabízí pouhých 42 kaváren. Na chodu festivalu by to ale nemělo nic měnit.

blog comments powered by Disqus