Noc vědců na Fakultě sociálních studií ovládlo téma bezpečnosti | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Noc vědců na Fakultě sociálních studií ovládlo téma bezpečnosti

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Terézia Ferjančeková (Středa,  5. říjen 2016)

Na zónu bezpečí se 30. září v nočních hodinách proměnila naše fakulta při příležitosti Noci vědců na Masarykově univerzitě. To, jak se humanitní výzkumníci vypořádávají s otázkou bezpečnosti, představili vědci z Ekonomicko-správní fakulty, Centra jazykového vzdělávání a také z Fakulty sociálních studií.

Vědečtí nadšenci, kteří o páteční noci zavítali do prostor naší fakulty, se o svou bezpečnost strachovat nemuseli. V atriu se totiž mohli uchýlit do zóny bezpečí, kterou připravili vědci a vědkyně z katedry sociologie. „Zeď, která křižuje atrium, symbolizuje hranici a dělí prostor na bezpečný a nebezpečný. Na této zdi jsou vystaveny fotografie migrantů od Jana Skalíka z pohraničních oblastí či stanice Keleti v Maďarsku,“ vysvětlila studentka sociální a kulturní antropologie Katarína Teplická. Kromě výstavy se hosté měli možnost informovat o migraci v České republice ze sociologických výzkumů. Nové informace pak mohli využít ve vědomostním testu a vyhrát některou z vědeckých publikací.

Velký zájem vzbudila zejména přednáška na téma Bezpečnost a terorismus. „Přišel jsem kvůli přednášce o terorismu, ale na první kolo jsem se nedostal, protože učebna byla již po mém příchodu plná,“ řekl návštěvník a student regionálního rozvoje Viktor Štajnoch. Na přednášce se příchozí dozvěděli, jakým způsobem se dělá terénní výzkum terorismu nebo mohli vyjádřit svůj názor na držení zbraní.

Dvouhodinové čekání na další přednáškový blok si návštěvníci krátili například ve fiktivní aukci. Odvážnější dražili sklenice plné mincí či sušenky a byla možnost také nějakého toho výdělku. Dražba proběhla v rámci programu Ekonomicko-správní fakulty, ve kterém vědci učili, jak se nejlépe vyvarovat riziku při odlišných typech aukcí. „Vědeckost aukcí spočívá v teorii her, kterou při aukci využíváme. Pro každý typ aukce je nutné zvolit správnou strategii, protože různé aukce mají různá pravidla,“ objasnil odborný asistent Petr Krčál. Jak se nenechat obrat o vydělané peníze, měli dražitelé příležitost naučit se v kurzu finanční gramotnosti.

Pro ty, kterým jazyk peněz nic neříká a raději mluví s lidmi, se v aule z iniciativy Centra jazykového vzdělávání sešli jazykovědci z mnoha koutů světa. Kromě dnes už téměř běžně užívané angličtiny se mluvilo čínsky, rusky, arabsky a také svahilsky. „Na Noc vědců chodíme s rodinou pravidelně. Děti si procvičují anglická slovíčka a porovnávají slova v různých jazycích,“ řekla návštěvnice Linda Rumplíková. Na dvorku ve třetím patře se děti učily také o bezpečnosti dopravy.

Noc vědců má v Česku více než desetiletou tradici a účastní se jí města a vědci z celé republiky. V jihomoravské metropoli se kromě zmiňovaných fakult zapojila také Přírodovědecká fakulta a Fakulta informatiky naší univerzity, Mendelovo muzeum MU či mimouniverzitně Hvězdárna a planetárium Brno.

blog comments powered by Disqus