Studenti se na Konferenci Prvákoviny učili správnému time managementu. Lektoři je nabádali i k mimoškolním aktivitám | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Studenti se na Konferenci Prvákoviny učili správnému time managementu. Lektoři je nabádali i k mimoškolním aktivitám

Do rubriky Univerzita napsala Ketrin Jochecová (Úterý,  4. říjen 2016)

Konferenci Prvákoviny pořádalo v úterý 28. září Kariérní centrum MU v univerzitním kině Scala. Přednáška byla určena studentům prvního ročníku, kteří se chtěli dozvědět více o možnostech osobního i profesního růstu na Masarykově univerzitě. Studenty na konferenci přivítal prorektor pro akademické záležitosti Martin Bareš, akci moderoval manažer Kariérního centra Radoslav Pittner.

Hlavním tématem konference byl správný time management, dovednost klíčová pro úspěšné zakončení vysokoškolského studia. Jak skloubit učení na zkoušky a noční život prozradili prostřednictvím vtipné scénky ze studentského života pracovníci z Kariérního centra Pavla Horáková a Libor Komárek. Podle jejich slov je dobré následovat metodu SMART. To znamená, že každý cíl musí být specifický, měřitelný, dosažitelný, realistický a časově sledovatelný. Při nesprávném následování se z ní však může stát metoda SMRT. Zjednodušeně řečeno, je potřeba si rozplánovat studium do několika bloků, nenechat se vyrušovat moderními technologiemi, ale nezapomínat ani na odpočinek.

O tom, že je důležité nemít v životopise prázdnou kolonku „dobrovolnictví“ povyprávěla projektová manažerka Veronika Čechová: „Je užitečné zapojit se i do mimoškolních aktivit, ať už se jedná o trénování netradičního sportu či členství v jednom ze studentských spolků, kterým Masarykova univerzita poskytuje zázemí. Zkrátka je důležité nezakrnět a dělat i něco navíc."

Absolventka Mezinárodních teritoriálních studií Lenka Kováčová publiku předala své zkušenosti ze studijní oblasti. Podle ní je nejdůležitější chopit se každé příležitosti, která se naskytne, a nemarnit čas doma u seriálů. Neméně podstatné je využít možnosti studia cizích jazyků na Masarykově univerzitě i mimo ni. „V dnešní době angličtinu ovládá drtivá většina populace, a proto uchazeč o práci potřebuje něco, čím by se odlišil – a tím něčím může být jak němčina, tak třeba kantonština," povzbuzovala Kováčová studenty k vyzkoušení i něčeho méně tradičního.

Manažer Kariérního centra Radoslav Pittner vystoupil s užitečnými informacemi o všech aspektech života na Masarykově univerzitě. Jednou z nejvíce přelomových životních zkušeností je výjezd za hranice v programu Erasmus, který studentovi rozšíří obzory a naučí ho samostatnosti i cizímu jazyku. Co se týče přivýdělku peněz, studenti se mohou nechat zaměstnat třeba v jedné z početných brněnských kaváren anebo doučovat cizí jazyky. Jednou z možností je také přihlásit se na stáž (třeba i neplacenou) u firmy či organizace, ve které chce student později pracovat. Na takové stáži může student získat mnoho cenných zkušeností.

„V první řadě musím vyzdvihnout výstup a přednášku pana Pittnera, protože mluvil srozumitelně, zábavně a snažil se vtáhnout publikum do celého programu. Pochvala patří také Pavle a Liborovi za skvělé vysvětlení metod time managementu a připravenou scénku," uvedl student Právnické fakulty Matěj Abendroth. A jeho výtka? „Asi bude asi směřovat k faktu, že se konference ani afterpárty nebudou opakovat," povzdychl si Matěj, který ocenil nápad s pásky v barvách fakult Masarykovy univerzity.

O svůj názor se podělila také studentka Fakulty sociálních studií Ekaterina Goncharova: „Trošku jsem se bála, že to bude typická konference, různí občas nudní přednášející, nezáživná náplň a podobně, ale atmosféra byla naopak velmi přátelská a nenucená, zejména scénka o SMRT systému." smála se Ekaterina. „Asi veškeré informace jsou užitečné nejen pro úspěšné studium, ale samozřejmě i pro další život. Mnoho jsem se dozvěděla o nejrůznějších mimostudijních možnostech, klubech a spolcích. Také jsem byla poprvé ve Scale. Předtím jsem si myslela, že je to malé kino, a proto jsem byla příjemně překvapena."

Studenti měli možnost na bezplatnou konferenci přijít bez ohledu na to, zda se zúčastnili tradiční seznamovací akce Prvákoviny. Museli splnit jedinou podmínku – včas se registrovat na stránkách Kariérního centra.

blog comments powered by Disqus