Zemanova cukrárna | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Zemanova cukrárna

Do rubriky Příloha napsala Vendula Karásková (Pondělí,  1. prosinec 2008)

Josefská 4

Po-so: 9:00 – 18:00, ne: 10:00 – 18:00

Cukrárnu v Josefské ulici najdete velice snadno. Stačí vystoupit z tramvaje na Hlavním nádraží, vyběhnout schody u Hotelu Grand a dát se přímo za nosem. Po pár krocích už vás na cíl cesty upozorní poutač na levé straně ulice.

Cukrárna sama se vám představí historickým nápisem „Vítáme Vás v Cukrárně – Kavárně již od roku 1936“. S prvním krokem dovnitř se opravdu do let třicátých přenesete. Věšák na kabáty, stolečky, umělé květiny – to vše vypadá, jako by stálo na svém místě už od prvorepublikové éry. Za pultem s vyloženými zákusky stojí žena s bílou zástěrkou, která vám prodá pouze zákusky a dorty na domácí mlsání. U stolečku vás obslouží její kolegyně, ta si ovšem za tuto službu naúčtuje dvacetiprocentní přirážku.

I přesto se ale vyplatí posedět u jednoho z osmi stolků. Nabídka cukrárny je totiž poměrně bohatá – od zmrzlin přes zákusky a poháry až po široký výběr nápojů. Překvapilo mě, že vám zde také načepují pivo (Litovel za 20 Kč) a nalijí rum i jiné lihoviny. Dámy možná ocení alkohol spíše v kávě – mohou si pochutnat nejen na klasické kávě alžírské, ale vyzkoušet třeba holandskou kávu s ginem.

V okénku před cukrárnou vám nabídnou klasické rychlé občerstvení, čímž se definitivně přenesete zpátky do dnešních dnů.

Větrník: 13 Kč Velké esspreso: 23 Kč Medovník: 21 Kč Horké maliny (vedou zde speciální variantu s mátou): 36 Kč Velký zmrzlinový pohár: 60 Kč (pohár s jedním druhem ovoce 45 Kč)

blog comments powered by Disqus