Událost, kterou si pro studenty připravilo Centrum zahraniční spolupráce, byla oficiálně zahájena přednáškou na téma možnosti studia v Evropě či za oceánem, a to na všech fakultách Masarykovy univerzity. Zájemci, kteří se chtěli dozvědět více, měli možnost v následujících dvou dnech navštěvovat kino Scala, kde téměř nepřetržitě probíhaly přednášky, diskuze i workshopy.
Studenti nejčastěji vyjíždějí na Erasmus do evropských destinací, kam je zařizování nejjednodušší. Masarykova univerzita také nabízí studijní pobyty v méně obvyklých zemích, jako je například Izrael, Arménie nebo Brazílie. Některé mimoevropské univerzity si však určují specifické podmínky, například sepsání motivačního dopisu v angličtině nebo tzv. learning agreementu (nezávazného studijního plánu). Studenti magisterských a doktorských programů mají letos poslední šanci přihlásit se na Erasmus Mundus do Jihoafrické republiky. Tento program letos dobíhá a bude nahrazen mimoevropským programem Erasmus+.
Většina přednášek probíhala v univerzitním kině Scala. (autor: Ketrin Jochecová)
„Momentálně jsem ve druhém ročníku, na Erasmus bych chtěla vyjet už letos na podzim,“ prozradila studentka Právnické fakulty Vendula Vymazalová. „Nejsem si ale jistá, jak náročné bude papírování a samotné studium, to všechno si ještě musím zjistit. Ráda bych však vycestovala někam za zimou,“ uvedla Vendula, která by upřednostnila studium v severských státech či Pobaltí.
Příležitosti ochutnat jídlo z cizích zemí využily desítky studentů. (autor: Ketrin Jochecová)
Největším lákadlem se pro většinu studentů stal Mezinárodní festival jídla, který se konal v prostorách univerzitního kina Scala. Studenti z více než deseti různých zemí představili národní speciality, mezi nimiž bylo možné okusit třeba pinto z Kostariky, japonské sushi nebo ruské olivye, podobné českému bramborovému salátu. Fronty na ochutnávku exotických pokrmů se tvořily u všech stánků, a tak není divu, že po půl hodině některé z nich zely prázdnotou.
Yuko a její přátelé z Japonska strávili večer připravováním sushi, které se těšilo velkému zájmu. (autor: Ketrin Jochecová)
Festival jídla navštívila i studentka Lékařské fakulty Natálie Váňová. „Nejvíce se mi asi líbila Francie. Mám totiž ráda sýry a dobrý byl i quiche – to je takový francouzský slaný koláč,“ vysvětlila mladá medička. „Vyzkoušela jsem také jídlo ze Slovinska a Mexika, to mi to rovněž moc chutnalo.“
Stephanie z Kostariky připravila pinto. Dle jejích slov ho doma jedí na snídani, oběd i večeři! (autor: Ketrin Jochecová)
Viktorie Vargová z Fakulty sociálních studií měla více favoritů. „Ochutnala jsem toho spoustu. Francouzi měli výborné palačinky!“ Pozadu podle ní nezůstala ani Itálie, Mexiko či Německo. „Většina jídel byla moc dobrá,“ pochvalovala si Viktorie.
James a Da Hye z Jižní Koreje představili specialitu, která chutnala podobně jako český guláš. (autor: Ketrin Jochecová)
Všichni návštěvníci dostali při vstupu hlasovací lístek, který mohli vhodit do schránky u kteréhokoliv stánku a dát tak hlas zemi s nejchutnějšími pokrmy. A která země nakonec soutěž o nejlepší jídlo vyhrála? Nejvyšší počet hlasů obdrželo Mexiko. Na druhém místě se umístilo Japonsko a na třetím Francie.
Mexiko souboj o nejlepší pokrm vyhrálo. (autor: Ketrin Jochecová)
Vyhlášena byla také MuWin‘ game, kde měli hráči prokázat svoji zeměpisnou znalost. Ti nejlepší získali voucher na návštěvu autentické vietnamské restaurace, předplatné magazínu National Geographic a voucher k návštěvě únikové hry BrainFAQ.
blog comments powered by Disqus