Vážit slona nebo zahrát si na superhrdinu. To vše vás může potkat na pracovním pohovoru | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Vážit slona nebo zahrát si na superhrdinu. To vše vás může potkat na pracovním pohovoru

Do rubriky Minitéma napsala Markéta Koryčanová (Středa,  2. listopad 2016)

Pokud jste někdy sháněli práci či brigádu, jistě jste museli podstoupit pracovní pohovor. Ten by měl určitým způsobem vypadat a díky spoustě internetových článků si většina z nás dovede představit ty nejzákladnější a nejběžnější věty, které na takovém pohovoru mohou zaznít. Vedle těch obyčejných ovšem zaměstnavatelé nacházejí zalíbení i v méně obvyklých dotazech, které ne každý očekává, a pak i v takových, jež jsou skutečným bonbónkem. Pojďme se podívat na několik z nich.

Proč jste si vybrali právě nás?

Tato věta patří mezi obvyklejší, ovšem najít vhodnou odpověď nemusí být zrovna hračka. Obzvlášť pokud jste na pohovoru u společnosti, kterou máte jen „v záloze“, kdyby to jinde nevyšlo. Odpovědi typu „protože jste nejlepší“ působí lacině a nevěrohodně. Nejlepší je tedy zvolit neutrální odpověď. Nejlépe uděláte, když jako uchazeč zmíníte nějakou informaci o firmě a ukážete tak, že o ni skutečně jevíte zájem.

Čím budete přínosem pro naši společnost?

Stále se pohybujeme v okruhu spíše očekávaných otázek. Personalista má již nějakou představu, co by měl nový člověk do společnosti vnést, a touto otázkou se snaží zjistit, jestli se s vámi shoduje. Kreativní odpovědí sice můžete pobavit, ale nehodí se za každých okolností.

Jakou největší chybu jste v životě udělali?

Zarážející, ne každému je jasné, jestli je tato otázka na místě. Člověk, který se vás na pohovoru zeptá na něco takového, dopředu počítá s tím, že jste lidská bytost a děláte chyby. Zjišťuje, do jaké míry jste otevření a upřímní a také co považujete za velké přešlapy. Pokud odpovíte, že nechybujete, za prvé vám to nikdo neuvěří a za druhé budete působit jako namyšlený egoista a zbabělec, což vám plusové body zrovna nepřidá.

Popište své ideální pracovní prostředí.

Splnění takového úkolu přinese personalistovi spoustu informací o vaší pracovní morálce, o podmínkách, které vám vyhovují, a společně s odpověďmi na jiné otázky dotvoří celkový obrázek o vaší upřímnosti. Je pochopitelné, že na pohovoru chce každý vypadat co možná nejlépe, a proto mají uchazeči o zaměstnání tendence své odpovědi přikrášlovat. Zkuste však zapůsobit pravdivými reakcemi, vyplatí se to.

Jaké slabé stránky vám způsobují největší potíže?

Opět se v takovou chvíli pracuje s myšlenkou, že jsme všichni jenom lidé a že přiznat své chyby není slabostí, nýbrž ctností. Také samotná odpověď je velmi důležitá, neboť tím říkáte něco, co se docela dobře může stát. Varujete svého zaměstnavatele před možnými potížemi a podle toho, jak velké překážky by vaše zlozvyky pro firmu představovaly, se personální oddělení bude rozhodovat.

Popište, co jste dosud udělali pro dosažení svého cíle.

To je moc důležité. Pokud nemáte cíle, nejste ambiciózní, což u některých pozic může být problém. A pokud je sice máte, ale nic pro ně neděláte, jste buď líní, nebo neschopní a ani jedna z těchto variant není pro personalisty přijatelná. Kromě toho tato otázka ukrývá obrovský potenciál pro vyjádření vaší kreativity. Jakým způsobem dosahujete svých cílů? Něčeho, co je pro vás osobně důležité. Pokud nejste ochotni (nebo schopni) investovat energii do osobních zájmů, je velký předpoklad, že v práci to bude ještě horší.

Jak zvážíte slona, pokud nemáte váhu?

I takto kuriózní otázku můžete na pohovoru zaslechnout. Personalista tak bude zkoumat vaši schopnost přizpůsobit se neobvyklé situaci a vydedukovat míru vaší představivosti, kreativity a logického myšlení.

Kdybyste měli možnost, jakým superhrdinou byste se chtěli stát?

Proč by se vás proboha někdo na něco takového při pracovním pohovoru ptal? Může za tím stát snaha odhalit vlastnosti, které obdivujete. Bez ohledu na to, jestli jsou skutečné, či nikoliv.

Výše uvedené otázky jsou pouze příklady, s nimiž se můžete na pracovních pohovorech setkat. Slouží k hrubé orientaci v tom, do jaké míry může být pracovní trh překvapující a nevyzpytatelný. Ve skutečnosti však existují celé seznamy těch nejběžnějších, nejužitečnějších, ale také nejpodivnějších úkolů a otázek, které vám přísně vyhlížející člověk z „ejč ár“ může položit.

blog comments powered by Disqus