Nový stánek Masarykovy univerzity na Gaudeamu lákal budoucí studenty | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Nový stánek Masarykovy univerzity na Gaudeamu lákal budoucí studenty

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Michaela Kolková (Čtvrtek,  3. listopad 2016)

Příležitosti zvolit si své budoucí vysokoškolské studium měli studenti středních škol na třiadvacátém ročníku veletrhu Gaudeamus. Informace o nabízených oborech, přijímacích zkouškách, či budoucím uplatnění, se dozvídali také u stánku naší fakulty. Středoškoláci se zajímali především o politické vědy a psychologii, ptali se však i na zkušenosti současných studentů.

Gaudeamus, evropský veletrh pomaturitního a celoživotního vzdělávání, měli středoškolští studenti možnost navštívit v průběhu 1. až 4. listopadu na brněnském výstavišti. Cílem veletrhu bylo poskytnout studentům informace o možnostech dalšího studia a seznámit je s nabídkou oborů, které poskytují vysoké školy. Mezi více než dvěma sty zastoupenými univerzitami a fakultami nechyběla ani ta naše.

Budoucí studenty se univerzita snažila zaujmout mimo jiné i zcela novým stánkem, který obsadil místo v pavilonu G2. „Stánek Masarykovy univerzity se oproti minulým ročníkům úplně změnil. Stylizoval se do 3D vzhledu, lišilo se uspořádání jednotlivých fakult a celkově to tu působilo lépe,“ popisuje letošní změny Hoa Nguyenová, která odpovídala na dotazy návštěvníků u stánku naší fakulty. Největší zájem studenti jevili o obory jako psychologie, žurnalistika, politologie či mezinárodní vztahy. Ostatní obory měly také své příznivce. „Chtěla bych se hlásit na sociální práci, jelikož momentálně studuji sociální činnost na střední škole. Ve stejném zaměření bych proto ráda pokračovala i nadále a rozvíjela své dosavadní zkušenosti,“ vysvětlila svůj výběr studentka Miloslava Skopalová. Mezi volbami zájemců o studium na Fakultě sociálních studií nechyběla například sociální antropologie nebo nejrůznější oborové kombinace.

U stánku fakulty si zájemci mohli vybrat z nabídky informačních letáků příslušných oborů nebo se zeptat přítomných vysokoškolských studentů na vše, co je zajímalo. „Návštěvníci se dotazovali převážně na přijímačky a jejich náročnost, či pozdější uplatnění. Zajímala je také náplň vyučování, tedy jednotlivé předměty. Často se ptali i na naše osobní zkušenosti,“ řekla Nguyenová.

Kromě informačních stánků byly pro studenty připraveny také přednášky vystavujících škol a další nabídka doprovodného programu. Zatímco někteří středoškoláci se nad svým budoucím vzděláním teprve zamýšleli, jiní už měli jasno. „Rád bych se dostal na Fakultu sociálních studií, o jiné škole ani neuvažuji. Chtěl bych pracovat s lidmi, a proto přemýšlím o studiu psychologie,“ svěřil se návštěvník veletrhu Jan Coural.

Vyjma českých univerzit a vysokých škol se na veletrhu prezentovaly také zahraniční školy. „Je zde zastoupeno rekordních dvacet zemí, což se ještě nikdy na žádném Gaudeamu nestalo,“ uvedl ředitel veletrhu Pavel Mikula. Novinkou letošního ročníku bylo i Pedagogické centrum určené pro učitele a výchovné poradce.

blog comments powered by Disqus