Letošní Sedmnáctý studentský nabídne návštěvu pražského Albertova i setkání s izraelsko-palestinským novinářem | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Letošní Sedmnáctý studentský nabídne návštěvu pražského Albertova i setkání s izraelsko-palestinským novinářem

Do rubriky Ostatní napsala Markéta Lankašová (Pondělí, 14. listopad 2016)

Oslavy 17. listopadu, Mezinárodního dne studentstva, pojímají organizátoři Masarykovy univerzity v letošním roce ve velkém. Účastníkům nabízejí dvoudenní program, včetně výjezdu na pražský Albertov.

Studenti uctí památku těch, kteří bojovali za svobodu a demokracii hned ve dvou dnech. Masarykova univerzita pořádá již tradiční akci Sedmnáctý studentský ve středu 16. a ve čtvrtek 17. listopadu.

Ve čtvrtek v šest hodin ráno odjedou od Rektorátu MU autobusy, které studenty dopraví do Prahy. Tam se účastníci připojí k oslavám Týdne studenstva, které pořádá Studentská komora Rady vysokých škol. Průvod se setká u Hlávkovy koleje, zastavovat bude u pomníku v Žitné ulici a pochod zakončí na Albertově, kde vystoupí řečníci s projevy, bude prezentována činnost spolků a zahrají studentské kapely.

Výjezd má na starosti Studentská komora Akademického senátu, která návrat do Brna předpokládá kolem sedmnácté hodiny. Studenti by tak měli stihnout i lampionový průvod. Od osmnácti hodin se průvod vydá od kostela sv. Tomáše na Moravském náměstí historickou trasou přes Komenského náměstí k Filozofické a Právnické fakultě, Kaunicovým kolejím na Kraví horu. Nadační fond Filozofické fakulty a spolek Masarykových historiků si připravily krátká vystoupení, která na jednotlivých zastávkách připomenou události roku 1939.

Sedmnáctý studentský však započne už ve středu 16. listopadu. Místem středečního dění bude Univerzitní kino Scala, kde od osmnácti hodin vystoupí Ayman Sikseck, izraelsko-palestinský překladatel, autor románů a publicista, který píše pro přední izraelské deníky a obdržel několik literárních cen pro mladé autory. S ním budou moci účastníci takzvané Freedom Lecture 2016 debatovat nejen o jeho článcích a románech. Debata v angličtině, kterou bude moderovat Don Sparling, dostala název Jak vyléčit fanatika. Tlumočení bude zajištěno.

Od půl deváté budou mít pak zájemci možnost zhlédnout turecký film Mustang, jenž se na příkladu výchovy malých dívek zaobírá postavením žen v muslimské společnosti. K filmu v turečtině poběží souběžně české titulky. Na debatu i promítání je vstup volný.

blog comments powered by Disqus