"Trump nikdy nebyl ideolog, ale velký oportunista," říká blízkovýchodní expert Marek Čejka | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

„Trump nikdy nebyl ideolog, ale velký oportunista,“ říká blízkovýchodní expert Marek Čejka

Do rubriky Ostatní napsala Marta Svačinová (Pátek, 20. leden 2017)

Nástup Donalda Trumpa do amerického prezidentského křesla bude zřejmě znamenat velké změny v domácí i zahraniční politice Spojených států amerických. „Celkově je v zahraniční politice Trump stále jedním z nejméně předpověditelných prezidentů v celé americké historii. Ve vztahu k Blízkému východu to platí o to více,“ říká odborník na Blízký východ Marek Čejka, který mimo jiné působí také jako externista na Fakultě sociálních studií.

Jakým způsobem změní Trump americkou politiku vůči Blízkému východu?

Donald Trump byl ve svých předvolebních vyjádřeních na adresu různých blízkovýchodních problémů obzvláště nekonzistentní a chaotický. Je třeba brát v potaz, že Trump nikdy nebyl žádný ideolog, ale spíše velký oportunista. V osmdesátých letech tak třeba podporoval demokraty, následně republikány, pak populistu Rosse Perota a následně opět demokraty, aby nakonec skončil jako republikánský kandidát na prezidenta. Obecně se má za to, že v zahraniční politice bude Trump daleko méně kritický k současnému Rusku a Putinovi. Jaká ale bude v tomto ohledu reálná situace, ukáží až první měsíce Trumpova prezidentství, které oficiálně začne až po jeho inauguraci 20. ledna 2017.

I přes jeho zmiňovanou nekonzistentnost, lze o Trumpově blízkovýchodní zahraniční politice hovořit v konkrétnějším tó­nu?

Trump ve své volební kampani kritizoval prakticky veškerou Obamovu politiku včetně jeho diplomacie na Blízkém východě. Je pravda, že na rozdíl od jiných oblastí, je Obamovo blízkovýchodní dědictví sporné. Prakticky jediným výrazným krokem bylo uzavření atomové dohody s Íránem. Ale i o té Trump prohlásil, že je nejhorší dohodou, jaká kdy byla uzavřena. Avšak vzhledem ke skutečnosti, že dohoda nebyla uzavřena pouze mezi USA a Íránem, ale jejími smluvními stranami jsou také Velká Británie, Francie, Rusko, Čína a Německo, nebude pro Trumpa tak jednoduché ji zrušit. Při řešení dalších důležitých problémů dnešního Blízkého východu Obama už příliš úspěšný nebyl, ať už se jedná o konflikty v Sýrii, Libyi či Iráku. A nepodařil se mu ani žádný zásadní průlom v oblasti izraelsko-palestinského konfliktu.

Vzhledem k tomu, že se jedná o jednu z hlavních oblastí vašeho zájmu, nemohu se nezeptat. Co lze od Trumpa očekávat právě v Izraeli a Palestině?

Izraelský premiér Netanjahu i řada dalších izraelských politiků zvolení Trumpa přivítala a podle mě se zdaleka nejednalo o zdvořilostní gesto. Netanjahu bude mít s Trumpem určitě lepší vztah než s Obamou, protože ten byl i v osobní rovině velmi špatný. Přestože v Trumpově rodící se administrativě získal post ministra obrany bývalý americký generál James Mattis, který je mimojiné známý svými kritickými výroky na adresu izraelské politiky, nemusí se Netanjahu podle mého názoru žádného zásadnějšího amerického tlaku obávat. To může v praxi také znamenat, že bude mít možnost v klidu pokračovat s expanzí židovských osad na palestinském území, což Palestinci ponesou se značnou nevolí, ale prakticky nebudou mít možnost situaci jakkoli změnit. Následkem pak může být větší frustrace a radikalizace v jejich řadách. To nejsou pro konstruktivní řešení vleklého konfliktu zrovna dobré vyhlídky.

blog comments powered by Disqus