Detektivové na stopě zločinu a my na stopě detektivům | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Detektivové na stopě zločinu a my na stopě detektivům

Do rubriky Kultura napsal Ketrin Jochecová (Pátek, 10. březen 2017)

Přemýšleli jste někdy o tom, jaké je to být detektivem? Výstava na letohrádku Mitrovských tu možnost nabízí. Návštěvníkům představuje skutečné i fiktivní detektivy a zároveň poskytuje možnost zahrát si tematické hry pro děti i dospělé.

Slavní detektivové na stopě zločinu, jak zní název výstavy, v sobě kombinují prvky poučení i zábavy. Příchozí se mohou dozvědět perličky ze zákulisí natáčení českých i zahraničních kriminálních seriálů, ale také se informovat o skutečných vyšetřovatelích. Na výstavě jsou tak zastoupeni například Sherlock Holmes, pražský rada Vacátko či komisař Maigret.

Zlatým hřebem podívané jsou potom kostýmy, které pro potřebu exhibice zapůjčila Česká televize a soukromá sběratelka historického oblečení Vlaďka Dobiášová.

„Část kostýmů je původních, část je dohledaná tak, aby odpovídala účelu této výstavy. Celé dolní patro je zařízeno ze sbírky Vlaďky Dobiášové,“ sdělila pracovnice letohrádku Kristýna Havlová.

Kostýmy nejsou to jediné, co si návštěvníci mohou prohlédnout. K dispozici jsou také originální doplňky, ať už je to scénář jednoho z dílů seriálu Hříšní lidé města pražského či brýle režiséra Jiřího Sequense st.

Při vstupu dostanou návštěvníci kvíz a jejich úkolem je hledat v jednotlivých místnostech odpovědi na otázky. Úspěšní řešitelé se po skončení zábavy mohou těšit na odměnu. V dolním patře čekají na hosty také další hádanky a hry inspirované kriminalistickými metodami. Nachází se jich zde několik – můžete třeba hádat, jakým detektivům patří vystavené kostýmy či určovat koření podle vůně.

„Je to opravdu krásně udělaná výstava. Zaujaly mě kostýmy i rébusy. S kamarádkou jsme vyřešily, který klíček patří k zámku a nahoře jsme správně vyplnily dotazník, takže odměna byla naše,“ zhodnotila výstavu návštěvnice Eva Nováková.

Podle pracovnice letohrádku se výstava o detektivech těší zájmu návštěvníků. „Přestože je rozsahem menší, než naše výstavy většinou bývají, nikdo si zatím nestěžoval. Lidé jsou nadšení, protože si informace můžou dohledat sami – k tomu tady mají kvíz i několik úkolů,“ dodala Kristýna Havlová.

Výstava je otevřena do 19. března. Počátkem dubna ji vystřídá další výstava, tentokrát tematicky velikonoční.

blog comments powered by Disqus