Cestovatel Ladislav Zibura opět zavítal do Scaly | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Cestovatel Ladislav Zibura opět zavítal do Scaly

Do rubriky Kultura napsala Martina Moresová (Čtvrtek, 16. březen 2017)

Pěší chůze je velice prospěšná jak pro tělo, tak pro duši. Své o tom ví i Ladislav Zibura, který ušel patnáct set kilometrů napříč Nepálem a Čínou. Mladý poutník, který o této cestě napsal knihu Pěšky mezi buddhisty a komunisty, se o své postřehy a zážitky z výpravy neváhal podělit na dvou po sobě jdoucích přednáškách, které se konaly 7. března v brněnském univerzitním kině Scala.

Celý večer se nesl v duchu zábavných historek či potíží, jež čtyřiadvacetiletého mladíka na jeho cestě potkaly. Nejednalo se tedy o žádnou cestopisnou přednášku. Po celou dobu byly návštěvníkům promítány fotografie a krátká videa z cest. Hned v úvodu Zibura posluchačům vysvětlil, proč se rozhodl podnikat právě pěší výpravy a zmínil se také o svých předešlých poutích do Jeruzaléma nebo Říma.

„Rozhodnout, kam pojedu příště, nebylo těžké. Můj milovaný Nepál byla jasná volba,“ komentoval mladý cestovatel výběr své poslední cesty. Jelikož Nepál patří mezi třicet nejchudších zemí světa, nebylo možné se vyhnout mnoha strastem. Noci strávené ve společnosti pavouků nebo tradiční pálivé nepálské jídlo dal bhát byly doslova na denním pořádku. Po překonání výškové nemoci a ostatních nástrah Nepálu se Zibura vypravil do sousední země, Číny. V Číně se pěší turista, známý tím, že se snadno ztratí, musel potýkat s mnoha nevyzpytatelnými situacemi. I přesto. že byl sedmkrát zatčen čínskou policií, překladač z čínštiny do angličtiny nefungoval a devět dní před vypršením víz jej policisté poslali autobusem na opačnou stranu, než potřeboval, se nakonec zvládl do rodné země vrátit.

Na obyvatele Číny i Nepálu vzpomíná rád. Byli velice pohostinní a rádi se dávali do řeči s „bílým turistou.“ „V Nepálu jsem se potřeboval dostat do města Tarkughat, ovšem místní mi nebyli s to poradit. Nakonec se mě ujala jedna postarší paní, která vypadala, že by mě tam mohla zavést. Poté co jsme vystoupali na vysoký kopec, paní ukázala na Tarkughat, který ležel na opačné straně údolí. Nechtěla mě tam dovést, chtěla mi ho jen ukázat,“ vzpomínal se smíchem Zibura.

Ladislav Zibura na přednáškové turné jezdí po celé republice. Jeho posluchači jsou lidé napříč všemi věkovými kategoriemi. „Ladislav přednáší velice vtipným a poutavým způsobem. Snaží se pomocí interakcí vtáhnout posluchače do děje, což je dle mého úsudku nejlepší způsob, jak zaujmout. Z mé strany bych pouze vytkl nedostatek videí, které by divákům mohly pomoci lépe nasát atmosféru tamějších krajů,“ hodnotil Daniel Bělušík, student Masarykovy univerzity. Na další pouť se Ladislav Zibura vydá v květnu, kam, ale ještě nemá jasno.

blog comments powered by Disqus