Příběh stoleté blogerky čiší optimismem | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Příběh stoleté blogerky čiší optimismem

Do rubriky Kultura napsala Tereza Navrátilová (Pátek,  7. duben 2017)

Nejoblíbenějším filmem diváků se v rámci festivalu lidskoprávních dokumentárních filmů Jeden svět stal snímek švédské režisérky Åsy Blanck Život začíná po stovce.

Necelou hodinu dlouhý dokumentární snímek vypráví divákům poutavý příběh stočtyřleté Dagny Carlsson, která navzdory mnoha životním úskalím neupadla v pozdním věku v letargii, ale naopak si pořídila počítač, denně píše příspěvky na svůj blog a ve zbylých chvílích vede počítačové kurzy pro seniory. Jednotlivé scény zachycují nejvýznamnější události z jejího nevšedního života s nadsázkou, se kterou Dagny dobývá srdce Švédů i diváků v kinech.

Ačkoliv Dagny nevnímá svůj život jako něco výjimečného, opak je pravdou. Netrvalo dlouho a její nově založený blog získává sta tisíce čtenářů, Dagny je zvána do televizních show a lidé ji prosí na ulici o podpis. Její bezprostřední hlášky, kterými reaguje na inzeráty mladších mužů v seznamce nebo komentuje známé osobnosti na večírcích, slibují divákům záchvaty smíchu i porozumění.

Dagnin pozitivní pohled na svět se střetává s jejím životním příběhem, který začíná už v době potopení Titanicu. Její život nebyl ani zdaleka vždy plný optimismu, naopak zahrnuje také mnoho strastí. Předkládané svatební fotografie, historické filmové záběry i očité svědectví hlavní hrdinky zdařile doplňují dějovou linii a zároveň zobrazují původ jejího nového životního stylu. Ten jako zázrakem objevila právě až po svých stých narozeninách, od čehož je odvozen i název filmu. Stačilo odhodit stud a strach, uvědomit si, že čekat na konec není nejlepší způsob trávení volného času a s koupí počítače přišlo už vše ostatní samo. Jak Dagny sama říká: „Být aktivní a mít vůli učit se stále novým věcem není otázka věku.“

Za výrazný aspekt filmu považuji i otázku stáří, které je obecně vnímáno za životní období, ve kterém už se nepředpokládá, že by člověk trávil svůj čas aktivně, pracoval s počítačovými technologiemi, natož se věnoval fenoménu mladých – blogerství či sháněl partnera přes internetovou seznamku. Povedený dokumentární snímek dokázal smést všechny tyto předsudky ze stolu jedním tahem a díky humorné formě přilákal na projekce i stovky lidí všech věkových kategorií, aby předvedl, že vitalita a humor nejsou jen výsadou mladé generace. Návod na život, který s námi Dagny prostřednictvím svého příběhu sdílí, lze ale aplikovat na kteroukoliv fázi života, a tak, potřebujete-li vyprostit a najít záchranný člun v právě probíhajícím zkouškovém období, obětujte hodinu filmu, který zaručeně nakopne vaši motivaci.

blog comments powered by Disqus