Rychlejší výpůjčka i deky na zahřátí. Knihovníci přes prázdniny nezaháleli | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Rychlejší výpůjčka i deky na zahřátí. Knihovníci přes prázdniny nezaháleli

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Markéta Lankašová (Pondělí, 25. září 2017)

Nové deky, pevnější tašky, modernější Karel. Ačkoli na začátku semestru nemíří do knihovny na Fakultě sociálních studií (FSS) takové davy jako před zkouškovým obdobím, studenti by měli zbystřit. Knihovnická parta si přes léto nachystala několik vychytávek, které nejednomu návštěvníkovi zlepší den.

Asi sedmdesát pět tisíc knih museli zaměstnanci knihovny jednu po druhé vyskládat z regálů a zase je naskládat zpět. Proč? Aby do každé umístili čip. „Klasickou revizi děláme o prázdninách pravidelně, letos nám k tomu přibylo čipování. To kvůli novému Karlovi,” informovala knihovnice Lucie Kuchtíčková Fišerová.

Karel je výpůjčkový automat, který slouží studentům, když si chtějí odnést domů knihu, ale knihovníci už na FSS nejsou. „Starý Karel odbavil průměrně asi třicet knih za den. Lidé ho mohou používat i v běžné výpůjční době. Třeba když jsou u pultu fronty,” přiblížila Kuchtíčková Fišerová. Nový stroj funguje na ISIC a čipy umístěné v knihách. Čtečky na čipy se objevily i na knihovnickém pultu. „Odbavování je rychlejší než přes čárový kód jako doposud,” doplnila knihovnice.

Přečipované knihy ale nejsou jedinou změnou. „Rozšířili jsme také naše skříňky na odkládání osobních věcí,” přidal David Humpolík. Ke stávajícím dvanácti přibylo přes prázdniny dalších devět. Podle Humpolíka byla po skříňkách poptávka. „Jsme takové odkladiště pro celou FSS,” dodal s úsměvem.

Návštěvníci knihovny si také odnesou knihy v kvalitnějším typu tašek. Kuchtíčková Fišerová upozornila, že nové jednobarevné tašky jsou pevnější a měly by vydržet větší zátěž. Studenti si je půjčí spolu s knihami a také je pak vrátí.

Poslední novinkou je rozšíření knihovnického sortimentu (sluchátka, lanko na notebook nebo nabíječka) o teplé deky. Ocení je nejen zimomřiví jedinci v chladnějších dnech. „Vydávat je budeme jako ostatní věci oproti podpisu a UČU do konce dne,” dodala Kuchtíčková Fišerová.

Knihovníci doplnili také nabídku e-zdrojů a slibují ještě práci na seminárních místnostech nebo studovnách v suterénu. Už teď tam studenti najdou stolky a flipchartovou tabuli.

blog comments powered by Disqus