Sexuální výchova a proruská propaganda. Výzkumnice objevila spojení | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Sexuální výchova a proruská propaganda. Výzkumnice objevila spojení

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Eva Bartáková (Pátek,  6. říjen 2017)

Opravdu přikazuje Evropská unie učitelům, aby učili školáky masturbovat? Proruské propagandistické weby využívají sexuální výchovu jako nástroj k vyvolání strachu či hněvu, zjistila výzkumnice Lucie Jarkovská. Ta sice opouští katedru sociologie Fakulty sociálních studií, neodchází však daleko.

Z článků proruských webů se může zdát, že Evropská unie zařadila do učebních plánů masturbaci. Tato informace vychází ze skutečného dokumentu, jenže je zmanipulovaná. Ve skutečnosti je řeč o tom, jak malé děti poznávají své tělo. „Dokument Evropské unie mluví o masturbaci u malých dětí. Říká něco ve smyslu: ‚Děti to dělají, nepanikařte,‘“ osvětluje Jarkovská, jež se při svém pobytu ve Spojených státech zabývala výzkumem v oblasti vzdělávání.

Momentálně pracuje autorka knihy Gender před tabulí na odborném článku o sexuální výchově a ruské propagandě. Přišla na to, že sexuální výchova může být nástrojem k vyvolání strachu, úzkosti či hněvu. Tyto negativní emoce obrací některé proruské propagandistické weby proti tomu, co nazýváme západní svět.

K takovým závěrům dospěla Jarkovská poté, co prozkoumala 42 propagandis­tických webů a také Parlamentní listy, jež označila za hybridní médium. „Sdílí některé informace, které se jeví jako proruská propaganda. Jsou o to nebezpečnější, že působí seriózně,“ ozřejmila.

Celkem objevila 227 článků, jenž se zabývaly vzděláváním. „Děti vzbuzují emoce. O tom svědčí i počet článků, které se jich týkají,“ uvedla Jarkovská s tím, že vzbuzovat ve čtenářích emoce je záměr propagandistic­kých webů.

Proruská média podle jejího výzkumu nevzbuzují emoce nahodile. V 90 článcích se pozitivně vyjádřily o Rusku, zatímco o Německu, severských zemích či Evropské unii ani jednou. Na druhou stranu negativně psaly o Německu v 35 případech, o Evropské unii dokonce ve 46. „Není to tedy o sexuální výchově, ale o rivalitě mezi západem a východem,“ vyvodila výzkumnice.

Na článku Lucie Jarkovská ještě pracuje, nedokončí jej však na Fakultě sociálních studí. Z katedry sociologie, kde přednášela, odchází. Studenti se s ní ovšem stále mohou setkat, a to na Pedagogické fakultě. Odbornice na oblast vzdělávání se rozhodla své teoretické poznatky přednést do praxe – bude se zabývat inkluzivním vzděláváním.

blog comments powered by Disqus