Zajímavé experimenty mohou nabídnout i sociální vědci. Dokazovali to v noci | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Zajímavé experimenty mohou nabídnout i sociální vědci. Dokazovali to v noci

Do rubriky Univerzita napsala Sabina Žilková (Pondělí,  9. říjen 2017)

Vyzkoušet si živé vysílání v rádiu, dozvědět se reálná fakta o migraci anebo se zamyslet nad problematikou sociální práce – to vše návštěvníkům Noci vědců umožnili studenti Fakulty sociálních studií (FSS) 6. října. Byť se tato akce neodehrávala v budově FSS na Joštově ulici, ale v budově L Filosofické fakulty na Veveří, pořádající studenti se neznámým prostředím pohybovali s jistotou a ochotně navigovali některé mírně ztracené návštěvníky.

Hned v první místnosti si návštěvníci mohli vyzkoušet mobilní zpravodajství. „Nejtěžší na živém vysílání je zachytit ten správný okamžik a mít promyšlené, co vlastně chceme divákovi ukázat. Protože když něco natočíte živě, už to zkrátka nevezmete zpátky,“ vysvětlila Nina Krausová, studentka Mediálních studií a žurnalistiky. A záhy dokázala, že má pravdu. S návštěvníky natáčela živé vstupy ihned promítané na Facebooku. V přímém přenosu prezentovalo svou činnost i Radio R. Moderátor na svém stanovišti profesionálně zpovídal odvážlivce, kteří se u něj zastavili.

V místnosti Sociální politiky a sociální práce dostali vědychtiví lidé neobvyklý úkol. Kromě řešení sociálního problému se museli pročenichat nádobkami s kořením, aby se dobrali správné odpovědi. Studentka sociální práce Veronika Matúšová, která řešitele u úkolu navigovala, nesouhlasí s názorem, že Noc vědců pro humanitní vědy není. „Na Noci vědců by sociální studia určitě měla být, už proto, že přináší mnoho námětů k zamyšlení. Třeba důležitost sociální práce pro společnost se nesmí podceňovat a zaručeně tu má své místo,“ myslí si.

Budovu vědci z FSS sdíleli i s kolegy z Filozofické fakulty. Příjemným bodem programu byla třeba Poutnická hostina, kterou přichystali kunsthistorici. „Téma Noci vědců 2017 byla Mobilita a náš projekt s tímto tématem úzce souvisel – putovali jsme 1540 kilometrů ze Švýcarska do Normandie a sledovali jsme středověké poutní cesty, protože se o středověké poutníky zajímáme a tohle byl asi nejlepší a nejpřirozenější způsob, jak něco takového zkoumat,“ prozradila Katarína Kravčíková, studentka dějin umění a účastnice expedice. Pro návštěvníky Noci vědců si kromě promítání fotek a přednášky z expedice připravili pestrý výběr jídel jako Poutnický salát či chléb se sýrem, údajně nejčastější poutnické jídlo.

Kromě humanitních působišť Masarykovy univerzity se do Noci vědců zapojilo i všech sedm dalších fakult. Vědou však žily i ostatní univerzity v Brně a celé republice. Téma mobility bylo ale pro všechny společné.

blog comments powered by Disqus