Hned v první místnosti si návštěvníci mohli vyzkoušet mobilní zpravodajství. „Nejtěžší na živém vysílání je zachytit ten správný okamžik a mít promyšlené, co vlastně chceme divákovi ukázat. Protože když něco natočíte živě, už to zkrátka nevezmete zpátky,“ vysvětlila Nina Krausová, studentka Mediálních studií a žurnalistiky. A záhy dokázala, že má pravdu. S návštěvníky natáčela živé vstupy ihned promítané na Facebooku. V přímém přenosu prezentovalo svou činnost i Radio R. Moderátor na svém stanovišti profesionálně zpovídal odvážlivce, kteří se u něj zastavili.
V místnosti Sociální politiky a sociální práce dostali vědychtiví lidé neobvyklý úkol. Kromě řešení sociálního problému se museli pročenichat nádobkami s kořením, aby se dobrali správné odpovědi. Studentka sociální práce Veronika Matúšová, která řešitele u úkolu navigovala, nesouhlasí s názorem, že Noc vědců pro humanitní vědy není. „Na Noci vědců by sociální studia určitě měla být, už proto, že přináší mnoho námětů k zamyšlení. Třeba důležitost sociální práce pro společnost se nesmí podceňovat a zaručeně tu má své místo,“ myslí si.
Budovu vědci z FSS sdíleli i s kolegy z Filozofické fakulty. Příjemným bodem programu byla třeba Poutnická hostina, kterou přichystali kunsthistorici. „Téma Noci vědců 2017 byla Mobilita a náš projekt s tímto tématem úzce souvisel – putovali jsme 1540 kilometrů ze Švýcarska do Normandie a sledovali jsme středověké poutní cesty, protože se o středověké poutníky zajímáme a tohle byl asi nejlepší a nejpřirozenější způsob, jak něco takového zkoumat,“ prozradila Katarína Kravčíková, studentka dějin umění a účastnice expedice. Pro návštěvníky Noci vědců si kromě promítání fotek a přednášky z expedice připravili pestrý výběr jídel jako Poutnický salát či chléb se sýrem, údajně nejčastější poutnické jídlo.
Kromě humanitních působišť Masarykovy univerzity se do Noci vědců zapojilo i všech sedm dalších fakult. Vědou však žily i ostatní univerzity v Brně a celé republice. Téma mobility bylo ale pro všechny společné.
blog comments powered by Disqus