Pojďte k nám studovat! Ale jak? | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Pojďte k nám studovat! Ale jak?

Do rubriky Téma čísla napsala Kristýna Hašková (Neděle,  8. březen 2009)

Naše fakulta přijímá studenty na základě testů Národních srovnávacích zkoušek (NSZ), které zabezpečuje společnost Scio. O přínosnosti používání takové formy přijímacích zkoušek vedou již několik let diskuze nejen studenti, ale také akademičtí pracovníci.

Kritici se nejvíce pozastavují nad vhodností obecných testů. Takové testy nezohlední, zda má uchazeč v daném oboru znalosti nebo zda má o obor zájem. Dále mají testy studijních předpokladů zvýhodňovat studenty-studijní typy, kteří se mají lehce připravovat na zkoušky, oproti uchazečům se skutečným zájmem o obor. K tomu, že profil přijatých studentů by mohl být jiný než studentů přijímaných na základě oborových testů, uvedl proděkan pro studium Jan Holzer: „Fakulta má v rámci NSZ i test Základu společenských věd, takže daná situace nenastává.“

Zaplaťte za přípravu i za testy

Mezi další výtky patří i finanční náročnost testů. Na oborové zkoušky se dá připravit z knih dostupných v knihovně, jediná příprava na test Obecných studijních předpokladů (OSP) je pomocí přípravných kurzů a materiálů, které prodává Scio. Pro přípravu na naši fakultu nabízí balíčky pro FSS, všechny testy a materiály v něm jsou o deset procent levnější oproti nákupu jednotlivých produktů. Balíček KOMPLET stojí 4092 korun a nejlevnější varianta 2088 korun. Scio poskytuje sociální slevu uchazečům, kteří prokážou tzv. sociální potřebnost. Za test NSZ zaplatí 100 korun, za ostatní produkty zaplatí čtyřicet procent původní ceny, sleva je omezena na 1000 korun za školní rok. Samozřejmě se uchazeč může k NSZ přihlásit bez přípravných kurzů a publikací.

NSZ mohou uchazeči absolvovat vícekrát. Naše fakulta zohledňuje výsledky jen ze tří daných termínů, i když Scio nabízí termíny čtyři. Důvodem je, že přijímací komise děkana zasedá před posledním termínem, aby mohla dodržet požadavek rektorátu na zpracování výsledků do konce června.

Opakované pokusy si však uchazeči zaplatí. Zatímco před třemi lety ještě neplatili při jednom pokusu nic kromě poplatku za přihlášku, letos již druhým rokem uhradí kromě sníženého poplatku fakultě (z 550 na 250 korun) i plnou cenu testů NSZ. A protože pro zkoušky je nutný nejen test OSP, ale i Základů společenských věd (ZSV), stojí přijímací řízení s poplatkem za přihlášku 949 korun. Oproti většině fakult naší univerzity, kde je poplatek 400 korun, jsou tak zkoušky víc než dvojnásobně dražší. „Mohu mluvit pouze za fakultu a její cena je 250 korun. Dle zákona má pokrývat náklady, které fakultě plynou z administrace přijímacího řízení. To fakulta plně respektuje,“ sdělil Holzer.

Výhody NSZ z pohledu fakulty

Další výhody Scio testů popsal proděkan Holzer v článku v muni.cz, na který se odkázal. Pořádání zkoušek mimo fakultu neblokuje pedagogické a vědecké priority fakulty. Díky zapojení Scia je celý přijímací proces mnohem rychlejší, než by mohla zaručit fakulta. Zkouška ze základů společenských věd „testuje nejen to, jak uchazeč zvládl dané znalosti a jaký má přehled o jejich souvislostech, ale i to, jaké má schopnosti nabyté vědomosti aplikovat nebo zobecnit v teoretické či konkrétní rovině, nebo je užít v praktické situaci.“ Obecné studijní předpoklady testují „základní dovednosti a schopnosti, které student potřebuje pro úspěšné vysokoškolské studium.“ Zkoušky pořádané Sciem podle děkana fakulty Ladislava Rabušice přináší uchazečům při testech zklidnění. „Volnost v termínech umožní uchazečům zvolit optimální čas a vědomí možnosti opakování je zbaví zbytečného stresu,“ uvedl Rabušic pro bulletin Jak na VŠ.

Proti studijním předpokladům studenti i učitelé

Nejen proti OSP, ale i proti Testu studijních předpokladů (TSP) naší univerzity vystupuje občanská iniciativa Otevřené VŠ. Jedním z jejích cílů je omezení používání testů studijních předpokladů při přijímačkách na české veřejné školy. Pro i proti NSZ se vyjádřili pedagogové Univerzity Palackého v Olomouci v tamním Žurnálu UP. Klady i zápory testů pořádaných Sciem se zabývaly články ve studentském magazínu této univerzity, Heleně v krabici. Mluvčí Scia Bohumil Kartous napadl některé pasáže a požadoval právo na odpověď, protože se chtěl ohradit proti paralele mezi Sciem a Orwellovým románem 1984.

Jak se měnilo přijímání na naši fakultu

Dlouhou dobu po založení fakulty si uchazeči mohli podat jen po jedné přihlášce do prezenční a kombinované formy studia. Změnu přinesl rok 2003, uchazeči si volili k hlavnímu oboru tři alternativní a podle výsledků z přijímaček byli přijati na tu kombinaci, na kterou měli dostatek bodů. Tento systém vydržel pouze rok, od roku 2004 si mohou uchazeči podat tolik přihlášek, kolik chtějí, na obory a oborové kombinace, jaké chtějí. Ceny přihlášek se pohybovaly okolo pěti set korun a přihlášky byly dražší než na ostatních fakultách univerzity. Na rozdíl od většiny ostatních fakult, kde je test jen jeden, naše fakulta měla po celou dobu testy dva a tedy vyšší náklady.

Společnost Scio působí v oblasti vzdělávání od roku 1996 a v současné době její testy používá před padesát fakult. Naše fakulta spolupracuje se Sciem od roku 1999, kdy jí Scio vytvořilo vlastní přijímací zkoušky. Fakulta přijímala i na základě NSZ a z důvodu sjednocení testů nyní přijímá jen podle výsledků NSZ, letos již potřetí. Uchazeči se tak na termín zkoušky musí nejen sami přihlásit, ale oba testy i zaplatit. Také kvůli finanční účasti a vzhledem k nižším nákladům v přijímacím řízení snížila fakulta poplatek za přihlášku. „Uchazeč zaplatí za přijímací řízení víc,“ řekla vedoucí studijního oddělení Jitka Štěpánková. „Výsledky z jednoho termínu ale mohou použít všechny školy využívající Scio testy, na které se uchazeč hlásí,“ dodala Štěpánková.

blog comments powered by Disqus