Jak je to jinde? | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Jak je to jinde?

Do rubriky Téma čísla napsala Klára Slivoňová (Neděle,  8. březen 2009)

Stejně, jako neexistuje jediný způsob, jak objevit kouzlo sociálních věd, tak neexistuje jen jedna cesta, jak roztřídit uchazeče na ty, kteří dostanou šanci tomuto kouzlu propadnout, a na ty, kterým zůstane skryto.

Pražská Fakulta sociálních věd Karlovy univerzity vybírá své budoucí studenty poněkud složitě. Na některé obory vám stačí úspěšně vyplnit Scio testy (například na sociologii nebo sociální antropologii), na jiné se dostanete jedině přes správné odpovědi v testech oborových (mediální studia, public relations).

To Filozofická fakulta Zápodočeské univerzity v Plzni používá během přijímacího řízení pouze testy vlastní, které důkladně prověří znalosti uchazečů v konkrétním oboru. Tyto testy se pro někoho mohou zdát zbytečně obtížné, a to i proto, že každá verze obsahuje minimálně deset otázek v angličtině.

Přihlašovat se ke Scio testům nemusíte ani v případě, že vás zaujalo studium na Filozofické fakultě Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, i zde na vás čekají originální testy připravené fakultou.

Na rozdíl od toho na Filozofickou fakultu v Olomouci se dostanete skrz Národní srovnávací zkoušky připravené Sciem, které u hojně žádaných oborů fungují jako síto, před druhým, ústním kolem. Pro specializované obory, kde je test od Scia nedostačující, připravuje škola sadu otázek vlastních.

blog comments powered by Disqus